Néhány megválaszolt kérdés speciális helyzetekre NB II felnőtt női csapat kapcsán

Néhány megválaszolt kérdés speciális helyzetekre NB II felnőtt női csapat kapcsán.

4 perces olvasmány

1. Hogyan lehet csapattaktikai edzést tervezni, ha a létszám nem haladja meg a 10 főt?

2. Milyen esélyed van tét szituációban rendbe tenni a lelki dolgokat?

3. Miként tudom az alapvető hibákat kiküszöbölni a mérkőzéseken, legyen az labdakezelés, labdaeladás?

4. Milyen lehetőségem van a védekezést összerakni, ha jóval kevesebb játékos áll a rendelkezésemre az edzéseken, mint 12 fő?

A válaszaim a következő,

1. Természetesen, ahhoz, hogy tisztán lássunk, meg kell határoznunk a konkrét célt. Részekre tudom venni a komplett csapatot.

Képes vagyok, a. oldalak szerint (szélső – lövő – beálló – irányító) Lehet három is, de lövő szükséges, minden esetben. 

b. belső négy játékosra bontva (szélsők nincsenek).

c. irányító – lövő – beállóra bontva. Értelemszerűen, ez a jelenlévő játékosok számától és pozíciójától tehetem függővé. Minden játék alapja a páros kapcsolat. A lényeges dolgok, úgy is itt dőlnek el, vagy mennek el! Ezért nem szabad attól megijedni, hogy a létszám nem ideális, mert minden helyzetben lehet, és kell is értelmes, építő gyakorlatokat alkalmazni. A játékosok nem érzékelhetik az edzőn, hogy a munka értelmetlen! Sőt, ki kell emelni, hogy ez szerencsés, mert csak velük fogsz foglalkozni. Ha a játékosok azt látják az edzőn, hogy ez büntetés neki, úgy ők is hasonlóan fognak a munkához állni.

2. Nos, a véleményem az, hogy ha addig nem beszéltetek ilyen szituációkról edzéseken, ebben az esetben, sehogy! Mindent el kell magyarázni és mindent át kell élni egyszer ahhoz, hogy a mentális felkészítés sikeres legyen. Minden játékos és főleg a nők, vagy a lányok, kívánják a személyes támogatást lelkileg! Akkor fogja jól és bátran érezni magát egy játékos, ha testben és lélekben erősnek és felkészültnek érzi magát.

a. Tudja a szerepét a csapatban, tudja, hogy mit vársz el tőle

b. Kellő erősnek érzi magát ahhoz, hogy amit elvársz tőle, fizikálisan megfelel hozzá

c. Abban a szerepkörben, amit el kell látnia a csapatban, technikailag felkészítetted (például, támadások alatt hogyan cselezzen, hogyan és mi dobjon kapura, ha védekezik, mikor ütközzön, és mikor sáncoljon stb.)

d. Tudja, hogy mit vársz el tőle. Persze ettől többet is tehet a csapatáért, de a minimális elvárással tisztában kell lennie! Gondoljunk csak bele, a számonkérés, ha nem előzi meg utasítás, hogyan történne meg?

e. El kell hinniük a játékosoknak, hogy képesek megfelelni az elvárásoknak! Szóval a csapat taktika, amit kitaláltál, az megvalósítható, mert nem haladja meg az ő aktuális képzettségi szintjét! Ne várj el olyan dolgokat, amit nem beszéltetek át!

3.Ismerni kell a játékosainkat annyira, hogy az elkövetett technikai hibák a felkészületlenség eredménye, vagy az izgalom, a határozatlanság következtében alakulnak ki. Tehát ha ezek a labdaelejtések edzésen nem fordulnak elő, akkor valószínű, hogy nem a felkészültség hiányossága okozza. Előfordulhat az is hogy az ellenfél az, aki kikényszeríti a hibákat! Akkor ennek lehetnek taktikai fegyelmezetlenségek és pillanatnyi figyelmetlenség is az okozója. Ennek az előjele, ha kapkodnak, vagy határozatlanok magukkal szemben. Ha az edzéseken is előfordul a sok hiba, nincs mit tenni, vissza kell nyúlni az alapokhoz, mert képzettségbeli hiányosságaik vannak, amit gyakorolni kell!

4. A második pontban már említettem, hogy a létszámhiányos edzéseken, csapatrészekre, vagy oldalakra bontva tudjuk gyakoroltatni a taktikai elképzeléseinket. A védelemben is a páros kapcsolatok hatékonysága fogja eldönteni az eredményességet. Tehát ettől ne féljünk és ne is említsük a tanítványaink előtt, hogy ez milyen baj, hogy nem tudjuk 6:6 ellen gyakorolni a taktikánkat, mert a végén, az önkritikával nem rendelkező játékosaink az edzőre fogják fogni, hogy ezért, vagy azért nem működik valami! Szóval, inkább emeljük ki, hogy ez milyen jó, mert így jobban tudunk segíteni Nekik, hiszen kevesebben vannak, és így több idő jut egyénileg Rájuk! Ez a hozzáállás, a 2. és a 3. kérdésre felvetett témára egyértelműen vonatkozik! A legfontosabb, hogy ne lássák rajtad a félelmet és a határozatlanságot, mert hajlamosak ebbe kapaszkodni baj esetén!