EGY UTÁNPÓTLÁS TOVÁBBKÉPZÉS MARGÓJÁRA

Sok érdekes dologgal lehet találkozni a hazai utánpótlás-nevelés területén. Persze, ehhez nyitott szemmel és odafigyelő füllel, mozgásban kell lenned. Milyen érdekes és színes tud lenne az edzői kreativitás. A magyaros finesz, találékonyság a célhoz vezető utakban eltérő megoldásokat tárhat fel. Ezzel nincs is baj. A lényeg, hogy a cél elérése legyen garantált. Évek óta azon dolgoztam, hogy az oktató nevelőmunka legyen egységes gondolkodásba helyezve sportágunkban. Legyenek bizonyos szakmai területeken prioritások, kiemelkedően fontos mindenki számára egyértelmű célirányultság és követendő tendencia.

3 perces olvasmány

Mindig is azt állítottam, hogy a célhoz vezető tanítási vagy tanulási folyamat legyen a lényeges, ne a végső célra koncentráljunk, hanem lépésenként, magában a folyamatban lássuk meg, tanuljuk meg magát a felépítettséget és a részelemek egymáshoz rendelését.

A hagyományos országos utánpótlás továbbképzések több helyszínen kerültek lebonyolításra. Igyekeztem tudatosan felépíteni a szakmai tartalmat, hogy minden korosztállyal foglalkozó nevelőedző inspirálva térjen haza. Ismerem és tudom, hogy országos viszonylatban mik azok a területek, illetve adott korosztályokban, mely elemekkel kell foglalkozni, fejleszteni, hogy a képzési munka stabil keretek között fusson.

Első fázisban, már 2023 őszén az MKSZ Képzési Központok és a hozzájuk kapcsolódott alközpontok szakemberei részére az előre kiadott témaköröket műhelygyakorlat formájában, interaktív szakmai napokon kielemeztük. Itt volt szerencsém négy helyszínen majd 100 kollégával találkoznom, és a kisiskolás életkortól a 14-15 éves korosztályig lépésenként 6-8 témakörben moderálnom a látottakat. Véleményem szerint az összes esemény hasznos volt mindenki számára. Az interaktivitás esélyt adott az eszmecserére. Képes voltam a számomra fontos elemeket kiemelni és azt segítő szándékkal elhelyezi a bemutatót vezető kolléga gyakorlati tevékenységébe. Már ezeken az eseményeken jeleztem számukra, hogy milyen céllal állítottam össze a tematikát, és ezt hogyan szeretném teríteni a 2024-es évben néhányuk segítségével.

2024 elején három helyszínt választottam.

Tata – Nagykanizsa – Békés. A választásom nem csak földrajzi elhelyezkedés alapján történt. Tatán a Kőkúti iskolában kiváló szakmai munka folyik már hosszú évek óta. Célom volt, hogy ezt minél többen lássák. Hasonló elvek vezéreltek a békési helyszín esetében is, hiszen sok itt nevelkedett gyerekből lettek közismert kézilabdázók. Mindkettő közvetve, vagy közvetlenül, de érintett a fent említett KK-AK rendszerben. A korábbi és fent említett interaktív szakmai napok sikere is inspiráló volt számomra. Nagykanizsára teljesen más megközelítésben és küldetés tudatban esett a választásom. Sajnos az ott és a környezetében lévő területeken a korábbi évtizedekhez képest nagyfokú visszaesés tapasztalható sportágunkban. Ennek tudatában inkább deklarálni szerettük volna a helyi kollégákkal, hogy még van kézilabda élet, de sajnos nem sokáig. Nagyobb odafigyelés szükséges. Mondanom sem kell, hogy a szakmai tartalom és az egyes témákban megtartott bemutatók a visszajelzések alapján is jól sikerültek.

A három rendezvényen közel 1000 érdeklődő szakember újította meg licenszét. Minden egyes eseményről, mint azt korábban is megtette az MKSZ, videófelvétel készült, ami már megtalálható a digitális felületen ORSZÁGOS UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS címen.

Visszakanyarodva írásom elejére, miszerint a magyaros találékonyság és az eltérő módszerek alkalmazása, illetve más útvonal, vagy gyakorlatok azonos eredményeket képesek produkálni az egyes célok elérésében. Az alábbi kisfilmek részleteket, ízelítőt mutatnak be arra vonatkozólag, hogy mennyi minden és milyen jó megoldások léteznek egy adott témán belül, mint például a törzsstabilitás alapjainak lerakása. Jó inspirálódást kívánok a sok ötlet és módszer megtekintése közben és azt követően is!