DBANS KÉZILABDA WORKSHOP, 2016. Szeptember 19.

Létezik egy olyan eszköz, amiről igen kevesen tudnak és Ők sem eleget, hogy megértsék jelentőségét. A DBands hatékony, könnyen kezelhető és mindenki számára hozzáférhető. Előnye az egyszerűségében van. Eleve kicsi, szinte súlytalan és rendkívül hasznos partnere lehet edzőnek, no és persze a tanítványának egyaránt.

3 perces olvasmány

Két évvel ezelőtt az elsők között voltam, aki megismerhette ezt a kiváló eszközt, Garami Zsolt segítségével. Heti egy – két alkalommal történő használatával, viszonylag rövid idő alatt, fantasztikus eredményeket lehet elérni vele!

1. Stabilizál 2. Koordinál 3. Gyorsít 4. Egyensúlyi helyzet javítása 5. Állóképességet növel 6. Sérülés kialakulásának rizikó csökkentése 7. Erőkifejtésére kényszerít

A képzési feladatokat négy nagy csoport, vagy funkció szerint alkalmazom az edzéseinken Minden esetben az eszközzel végrehajtott feladatokat kicsatolva, az eszköz nélkül is tanácsos újra lemozogni. Hiszen ilyenkor tudja saját magán lemérni a sportoló, hogy mennyivel gyorsabban képes megvalósítani a mozgásokat.

1. Agility létrával alkalmazható

A. Koordinációs lépéses variációk. Nem igazán speciálisan csak a kézilabdára jellemzően, de a különféle lépés variációk dinamikus és ritmikus sorozatban történő ismételt, vagy tempó kihagyásos végrehajtása történik. Hiszen az összes labdajátékban jelen van a ritmus, a tempó és a változatos kombinációk felépítése. Jelen esetben apró, szűk lépésekről beszélünk. B. Ugró-szökellő feladatok szélességi és mélységi irányban. (cselezés, irányváltás, láblendítés) Ebben a feladatkörben jóval speciálisabb mozgásokat hajthatunk végre. A láb elrugaszkodó, illetve a térd lendítő szerepe kerül a középpontba. Több esetben a létra szélességi átugrása páros, vagy egy lábon történik a gyakorlatok alkalmával. Fontos megemlíteni, hogy mint a játék alatt a lendítések eltérőek, úgy az elrugaszkodások is lehetnek laposak és magasak a céltól függően.

2. Viszonylag kis helyváltoztatással járó lendítő-ugró és fellépő feladatok. (zsámoly, step-pad használatával)

Egyéni képzések alkalmával, gyakran felmerül a lábak lendítő szerepének jelentősége. Hova, mikor és milyen irányba történjen? A gyakorlatok fel – és lelépésekkel helyből, vagy haladással előre sorozatokban is végrehajthatók. Szélességi és mélységi irányba egyaránt.

3. Helyváltoztatással történő futó-szökkenő feladatok gyorsulási szempontból (tárgyak folyamatosan ismétlődő átugrásával)

I. Szökellő futások váltott lábbal, tárgyak átszökellésével sorozatban.

II. Sorozatba történő egy, vagy páros lábbal végrehajtott átugrások tárgyak felett.

III. Oldal irányba történő átlépések, ugrások nyújtott, vagy térdben hajlított lendítéssel, folyamatos haladás közben.

4. Viszonylag kis helyváltoztatással járó, a védekezésben és támadásban felmerülő alapmozgások gyors végrehajtása végett. (bóják, tárgyak kerülésével szélességi és mélységi mozgások)

Ezeket a gyakorlatokat, nemcsak kézi-, de nehezített labdákkal is alkalmazhatjuk. Előnye, hogy egyszerre több játékosom is képes aktívan részt venni a gyakorlat alatt. Mint az előző összes feladatban, úgy itt is, az ismétlésszám és az időegység hossza határozza meg a képességfejlesztés mértékét, módszerét!

A gyors elindulás majd megállás, tetszés szerinti végrehajtása szélességi és mélységi irányba. Kézilabdázás alap mozgásainak szimulált leképezése. Pontosabban a védekezésben és a támadásban előforduló alapmozgások ismételt végrehajtása. A labda gyors továbbítása viszonylag nyugalmi helyzetből, majd mozgás közben. Ezekben a gyakorlatokban a dinamika és a helyes ritmus felismerésén túl a labda pontos irányítása is nehezített körülményként jelentkezik.

A mozdulatgyorsaság, pliometrikus mozgások, és azok gyakorlati megvalósulásainak szimulálása, vagyis egy adott technika viszonylag nyugalmi (előfeszített állapot) helyzetből történő robbanékony (erőkifejtés) végrehajtása történik. Számtalan ilyen szituáció jelenik meg játék során. Lendítések, fordulatok, cselek alkalmazása, hirtelen irányváltások.

Miért írtam ismételten erről az eszközről? Mert alkalma nyílik mindenki számára, hogy 2016 szeptember 19. 11.00 órai kezdettel a DBANS KÉZILABDA WORKSHOP keretében, ne csak elméleti tudást, hanem a gyakorlatban történő alkalmazásáról is kellő ismeretet kapjon mindaz, aki ez alatt a négyórás kurzuson részt akar venni.

Helyszín: Sport 11 1112 Budapest Kánai út 2