DBands használata a kézilabda sportban

Mindenki tudja, hogy mennyire fontos a jó bemelegítés. Az emberek nagy része mégsem jól használja ki ezt az értékes időt. A legnagyobb probléma ezen a téren a tudatosság hiánya.

4 perces olvasmány

Ismerkedjünk meg általánosságban a DBands előnyeivel. Garami Zsolt DBands vezető instruktor, erőnléti edző véleménye szerint…

A DBands tréning rendszerével a gyorsaságot és a robbanékonyságot, forradalmi módon tudjuk fejleszteni. Általánosságban minden olyan mozgás mintában, ahol törekedni kell a pontos és gyors végrehajtásra, kimondottan segítségünkre van az eszköz. Bár a DBands elsősorban a gyorsaságfejlesztés forradalmian új eszközeként robbant be az élsportba, mégis egyre több személyi edző alkalmazza törzserő-fejlesztő és prevenciós programokban. A DBands hatékonysága egyszerűségében rejlik, mivel a két térd fölé rögzített pántokra felcsatolt ellenállások, a kinetikus lánc szerves részeként fejtik ki hatásukat, azok így teljes mozgásterjedelemben nyilvánulnak meg. Ha nem a versenysport és a stabilizáció irányából közelítjük meg a DBands hatását, az esztétikum szempontjából is legalább annyira fontos hatásnak lehetünk részesei. Hiszen a has és hátizmok állandó aktivizációja, valamint a csípőizmokra kifejtett hatás miatt „kénytelenek leszünk elviselni”, hogy azok formája is bombasztikusan változik.

A sokat emlegetett „kocka has” és „kerek popsi” egyszerűen elkerülhetetlen, bármilyen célból is alkalmazzuk a DBands core programot. Ez pedig minden személyi edzőnek és vendégeiknek is kimondottan jó hír. A DBands különösen hatékony a különböző technikai végrehajtások javítása szempontjából. Az erőfejlesztés egyik alapelemének, a guggolás kivitelezése során, általában a következő problémákkal szembesülhetünk :

- térdek a lábfejek elé kerülnek - bedőlő térd - az ereszkedés iránya az utolsó fázisban helytelen - az ízületi szögek (csípő, térd-boka) aránytalansága

Ezek a hibák az erő fejlesztésének hatékonyságát csökkentik, valamint komoly sérülésveszélyeket hordoznak magukban. A bedőlő térd problémájának megoldásával, azzal, hogy a térd helyes pozícióba kerül, a kinetikus lánc működésének egészére pozitívan hatunk, melynek következtében, sokkal hatékonyabbá tudjuk tenni a guggolásunkat. A bedőlő térd oka, hogy a kezdeti tanulási fázisban a valóban gyenge külső csípőizmok alulműködése következtében, helytelen mozgásminták alakulnak ki. A DBands használatával ezt a hibát ebben a fázisban nagyon gyorsan és hatékonyan kiküszöbölhetjük, annak idegrendszeri hatása miatt. Az ereszkedő fázisban, amikor a probléma megjelenik, a Dbands használata következtében, két fő tényező játszik szerepet,

1. Aktivizálja a külső csípőizmokat. 2. A megfelelő edzői utasítás alapján- (Tartsd a gumiköteleket szétfeszített állapotban úgy, hogy a térdeid a lábfej fölött maradjanak!) a gerincvelői reflexívben megjelenik a helyes reflex.

Ez a reflex néhány DBands alkalmazásával történő ismétlés során pontszerűen rögzül az agykéregben, olyannyira, hogy a később akaratlagosan kiadott agykérgi mozgatóparancs a helyes technikai végrehajtásnak megfelelően jelenik meg a periférián.

Miért hasznos eszköz a DBands?

Az eszköz kiválóan alkalmazható

- a viszonylag nyugalmi helyzetekből történő elindulások, - egy adott mozgásból fakadó gyors irányváltások, - valamint a láb lendítő erejének és a lendületszerzés hatékonyságának fejlesztéséhez.

A Dbands a prevencióban is nagy szerepet játszik

- A DBands-el végzett oldalirányú mozgások hatékonyan erősítik a külső csípőizmokat, melyek kulcsfontosságúak a térdstabilizációban és a keresztszalag sérülések megelőzésében.

- Kiválóan fejleszthetjük vele a core izomzat stabilizációs erejét. A szükséges törzsstabilizáció megszerzését követően - használata az utánpótlás korú kézilabdázók számára is - a gyorsasági megnyilvánulások különböző fajtáinak fejlesztésében, kiemelten ajánlott! Hogyan tudod a sérülés megelőzést és a törzsstabilizációt megoldani? Milyen más eszközökkel lehet együtt alkalmazni? Mit és hogyan kell képezni az edzések alkalmával?

DBands gyakorlati alkalmazása a kézilabda sportban.

A képzési feladatokat négy nagy csoport, vagy funkció szerint tudjuk alkalmazni a kézilabdázás területén. Minden esetben az eszközzel végrehajtott feladatokat kicsatolva, az eszköz nélkül is tanácsos újra lemozogni. Hiszen ilyenkor tudja saját magán lemérni a sportoló, hogy mennyivel gyorsabban képes megvalósítani a mozgásokat.

1. Agility létrával alkalmazható

a. koordinációs lépéses variációk Nem igazán speciálisan csak a kézilabdára jellemzően, de a különféle lépés variációk dinamikus és ritmikus sorozatban történő ismételt, vagy tempó kihagyásos végrehajtása történik. Hiszen az összes labdajátékban jelen van a ritmus, a tempó és a változatos kombinációk felépítése. Jelen esetben apró, szűk lépésekről beszélünk.

b. ugró-szökellő feladatok szélességi és mélységi irányban (cselezés, irányváltás, láblendítés) Ebben a feladatkörben jóval speciálisabb mozgásokat hajthatunk végre. A láb elrugaszkodó, illetve a térd lendítő szerepe kerül a középpontba. Több esetben a létra szélességi átugrása páros, vagy egy lábon történik a gyakorlatok alkalmával. Fontos megemlíteni, hogy mint a játék alatt a lendítések eltérőek, úgy az elrugaszkodások is lehetnek laposak és magasak a céltól függően.

2. Viszonylag kis helyváltoztatással járó lendítő-ugró és fellépő feladatok. (zsámoly, step-pad használatával)

Egyéni képzések alkalmával, gyakran felmerül a lábak lendítő szerepének jelentősége. Hova, mikor és milyen irányba történjen? A gyakorlatok fel - és lelépésekkel helyből, vagy haladással előre sorozatokban is végrehajthatók. Szélességi és mélységi irányba egyaránt.

3. Helyváltoztatással történő futó-szökkenő feladatok gyorsulási szempontból (tárgyak folyamatosan ismétlődő átugrásával)

a. Szökellő futások váltott lábbal, tárgyak átszökellésével sorozatban. b. Sorozatba történő egy, vagy páros lábbal végrehajtott átugrások tárgyak felett. c. Oldal irányba történő átlépések, ugrások nyújtott, vagy térdben hajlított lendítéssel, folyamatos haladás közben.

4. Viszonylag kis helyváltoztatással járó, a védekezésben és támadásban felmerülő alapmozgások gyors végrehajtása végett. (bóják, tárgyak kerülésével szélességi és mélységi mozgások)

A gyors elindulás majd megállás, tetszés szerinti végrehajtása szélességi és mélységi irányba. Kézilabdázás alap mozgásainak szimulált leképezése. Pontosabban a védekezésben és a támadásban előforduló alapmozgások ismételt végrehajtása.