A norvég ifjúsági elit kézilabdázók edzésterhelésének, mérkőzési tevékenységeinek és egészségügyi problémáinak vizsgálata egy versenyszezonban

Nagyon magas színvonalú tudományos értekezésre hívta fel figyelmemet Horváth Gabriella, amit ezúton is köszönök! Mindig is sejtettük a problémát és lám Norvégjában is (a kézilabdasport a nemzetközi elitben tartozik mindkét nemben) van még számos olyan terület, amit vizsgálni kell, főleg az utánpótlás-nevelés időszakában. Maximálisan egyetértek, hogy a kutatások elsősorban az elit és a felnőtt sportolókat célozza meg, pedig az értékek jelei már fiatalabb életkorban is láthatóvá válnak, csak nem mindig és nem mindenki éri el célját! Alább csak részleteket emeltem ki, de a lenti linken az egész cikk olvasható.

2 perces olvasmány

An Examination of Training Load, Match Activities, and Health Problems in Norwegian Youth Elite Handball Players Over One Competitive Season. (Christian T. Bjørndal, Lena K. Bache-Mathiesen, Siv Gjesdal, Christine H. Moseid, Grethe Myklebust and Live S. Luteberget)

ORIGINAL RESEARCH ARTICLE Front. Sports Act. Living, 08 March 2021 | https://doi.org/10.3389/fspor.2021.635103

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2021.635103/full#supplementary-material

„Norvégiában a kutatók elkezdték feltárni, hogy a sportolók fejlődési rendszerei és a sportágakban, például a kézilabdában való specializáció hogyan befolyásolja a sérülések előfordulását, és hogy a túlzott mértékű kihatás miként hat az ifjúsági sportolókra (Åsheim et al., 2018; Moseid et al., 2018). A sportolók fejlesztése a norvég kézilabdában a klubalapú gyakorlat és a verseny, a sportakadémia középiskolai programjai, valamint a Norvég Kézilabda Szövetség regionális és országos sportolók fejlesztési kezdeményezésének kölcsönhatásából adódik. A modell lazán kapcsolódik és decentralizált, és olyan hangsúlyt fektet, hogy minél több gyermek és fiatal számára biztosítsanak gyakorlási lehetőségeket. A rendeletek tiltják a sportágspecifikus specializálódást az elit-orientált fejlődés felé 13 éves koruk előtt, és az előírások megsértése esetén pénzügyi szankciók szabhatók ki egyénenként és klub szinten is. Az atléták fejlesztési modellje tehát olyan módon van felépítve, hogy megkönnyítse a későbbi életkor elkötelezettségét szakosodás nélkül (Bjørndal és Ronglan, 2020).”

„Ennek a tanulmánynak a célja tehát az volt, hogy feltárja a sportolók edzésterhelését, a mérkőzések aktivitásának számát és gyakoriságát, valamint a norvég ifjúsági elit kézilabdázók egészségügyi problémáinak (sérülések és betegségek) előfordulását és előfordulását egy versenyszezon során. Ezenkívül a tanulmány megvizsgálja a sportolók egészségügyi problémáit, amelyek a nemhez, a verseny szintjéhez és a nemzetközi csapattagsághoz kapcsolódnak.” „Gyakorlati következmények és jövőbeli irányok A jelenlegi tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kézilabdázók jelentős edzéseket és versenyeket terhelnek, és hogy a sérülések és az egészségügyi problémák magasak. Ez arra enged következtetni, hogy a jelenlegi edzésterhelés fenntartható módon nem mozdíthatja elő a tehetségfejlesztést vagy a sportoló jólétét. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy betekintést nyerhessünk a tehetséggondozó programokba, hogyan lehet optimalizálni az edzéseket és a verseny terhelését, valamint hogyan lehet csökkenteni az elit ifjúsági sportolók képzésével kapcsolatos sérüléseket és betegségeket”

„Következtetés Eredményeink azt mutatják, hogy a sportiskolai programokban részt vevő játékosok nagy edzésnek és versenyterhelésnek vannak kitéve, és általános és jelentős egészségügyi problémák egyaránt gyakoriak. Véleményünk szerint a tehetséggondozás ezen formái fenntarthatatlanok. A sportolók fejlődésének megerősítésére irányuló erőfeszítéseknek az edzés és a verseny terhelésének, valamint a sérülések kockázatának konkrét összefüggésekben történő részletes ismeretén kell alapulniuk. Vizsgálatunk egy új lépést jelent a tudásfejlesztés folyamatában.”