SZEMLÉLETVÁLTÁS AZ ERŐNLÉTI EDZÉS TERÜLETÉN.

Az utóbbi években az anatómia jobb megértése révén az erőnléti edzés teületén is szemléletváltás következett be. Ez a szemléletváltás merőben megváltoztatja mindazt, amit 20, de akár 10 évvel ezelőtt tanultunk a kondicionáló képességek fejlesztésével kapcsolatban.

5 perces olvasmány

Legújabb könyvében Michael Boyle (USA), az erő- és erőnléti edzés vezető szakértője bemutatta milyen irányba halad, hogyan fejlődik a funkcionális edzés, s hogyan lehet ezt a fejlődést hasznosítani az edzésmunkában. Így a sérülések előfordulásának csökkenése és a teljesítménynövelés, már nem zárják ki egymást.

Funkcionális edzés mesterfokon - Edzéstechnikák edzők, személyi edzők és sportolók számára

A legtöbb fiatal sportoló és sok fiatal edző azt gondolja, ha két sorozat jó, akkor négy még jobb. A valóság viszont az, hogy így könnyen túl lehet terhelni a szervezetet, ami rontja a regenerációs folyamatot. Amikor erősítő programban gondolkodsz, soha ne felejtsd el, hogy az erőedzés lényege az inger és az arra történő válaszban van. Az edzés az inger, a válasz pedig az edzés után jelentkezik. Ez utóbbit az edzés, és a regeneráció minősége befolyásolja.

Michael Boyle

Boyle 15 évig tartó főiskolai edzősködés alatt felfigyelt egy lényeges tendenciára: Ahogy a hagyományos erőemelő és súlyemelő (tárcsás súlyzós) programról áttért egy funkcionális alapra, az erőmutatók nem változtak, de a sérülések száma drámaian csökkent.

A funkcionális edzés, a core-edzés és az instabil felületek helyes alkalmazása csak néhány példa arra, hogy milyen változatásokat kell elfogadni, és beépíteni egy megbízható edzésprogramba. Azt a nem elhanyagolandó tényt figyelembe kell venni, hogy az erő csak úgy, és csak abban a mozgásformában fejti ki hatását, amiben hitelesen előfordul a sporttevékenység során. Lényeges kérdés tehát, hogy hogyan és miként állítom össze az erősítő gyakorlatokat például a kézilabdázók részére. Vajon mikor fog egy játékos edzésen, vagy mérkőzésen hanyattfekvésben melltől nyomni, vagy ülés helyzetben, fentről lefelé húzni karral? A technika a legfontosabb. Ebben soha nem szabad engedményt tenni! Ha csak lehet, dolgozz saját testsúllyal! Fekvőtámaszok, egylábas guggolás, húzóckodás, tolóckodás

Gray Cook

Gray Cook fizioterapeuta megállapította, hogy minden ízületnek vagy ízületsornak van egy fő funkciója és ki van téve egy bizonyos, előre látható szintű működési zavarnak, emiatt minden ízületnek különböző edzésigénye van.

www.functionalmovement.com

- Boka – szaggitális síkban mobilitás - Térd – stabilitás - Csípő – mobilitás több síkban - Ágyéki gerincszakasz – stabilitás - Háti gerincszakasz – mobilitás - Lapocka – stabilitás - Váll – mobilitás

Fontos, hogy mozdulatokat gyakoroljunk, ne izmokat edzünk. A modern edzésszemlélet már elhagyta a mellkas-váll-bicepsz hármason alapuló módszert, és áttért a tolás-húzás, csípőnyújtás, térdnyújtás programokra.

A funkcionális edzés lényege akár saját testsúllyal, akár eszközzel olyan gyakorlatok végzése, amely során az egész test, mint egy egység összehangolva, folyamatosan a lehető legtöbb izomcsoportot igénybe vevő megterhelés alatt áll, külön ügyelve az ízületek kíméletére. Nincsen külön „bicepsz nap” és „láb nap”. Nem széken ülve edzünk, a mozgásunkat nem gépek irányítják. A funkcionális edzés célja nem felfújni az izomzatot. Olyan tréning, amely az izmokat nem izoláltan, hanem mozgás láncokba rendezetten gyakoroltatja a tér minden irányában. A céloknak megfelelő mozdulatokat gyakoroltatunk, amely közben egyidejűleg több ízület összehangolt munkája zajlik. Célja a szenzomotoros fejlesztés, mely az ízületek stabilitása (törzsstabilizáció), flexibilitás javítása, az izomerő ballansz korrigálása, az idegrendszer működésének javítása, valamint a mozgástanulás, a mozgásminták rögzítése. Sajnos elég későn, csak hat éve tart nálam az a komoly kötődés a funkcionális edzés hatékony és érdekes világához. Alapjaiban változtatta meg gondolkodásomat a kondicionális képességek fejlesztése területén. MIÉRT? Mert kivédhető lett volna jó néhány térd és bokasérülés. Néhány csípő és gerinc probléma se hátráltatta volna egy-két játékosom zavartalan munkáját. Ha elfogadod és tervszerűen alkalmazod a preventív módszert az edzésmunkádban, vagyis csökkented a sérülés veszély élettani kialakulását, sokat tettél a játékosaid egészségéért. Másrészről, az instabil eszközök gyakori használatával, magát a napi edzés feladatokat tehetjük változatossá, újszerűvé. A törzs stabilabb helyzete, jóval előnyösebb alapot adhat játékosaidnak az 1:1 elleni párharcokban. Fontos megemlíteni, hogy a kézilabdázás egy többszörösen összetett, jól működő mozgáskoordinációra épül. Továbbá a funkcionális edzésgyakorlatok mozgásláncokba egybehangolva fejtik ki a hatásukat. Tulajdonképpen nem történt más, csak egy kicsit nyitottam az újszerű edzésmódszerek felé.

Minden képzési folyamatot előkészítünk, megszerkesztünk, felépítünk. A fokozatosság és az egymást követő elemek sorrendisége, illetve az egyensúly és az arányok megteremtése a legfontosabb. Amikor egy sportolót felkészítünk az adott sportágra kondicionálisan, figyelnünk kell, hogy ezt a folyamatot kellő prevenció és a speciális terhelést követően, regenerálódás kövessen.

A sérülések nagyon szoros összefüggésben állnak az ízületek nem megfelelő működésével. Ha valamelyik ízülettel probléma van, az a fölötte vagy alatta elhelyezkedő ízületnél fog fájdalom formájában jelentkezni.

Ennek elsődleges illusztrációja az alsó háti szakasz. Világos, hogy szükségünk van a core stabilitásra, és az is egyértelmű, hogy sokaknak fáj a hátuk. Az érdekes rész ott kezdődik, hogy vajon mi áll az alsó háti szakasz fájdalmának a hátterében? Az új elmélet szerint a csípő mobilitásának a beszűkülése. Ha a csípő nem tud mozogni, az ágyéki gerincoszlop fog helyette.

A csípő lehet immobilis és instabil is, ahol az instabilitás térdfájdalmat, az immobilitás alsó háti fájdalmat okoz. Azok a sportolók, akiknek nehézséget jelent, hogy a térdet a lábujjak mögött tartsák, nem elég hajlékonyak, vagy nem elég erősek. Guggoláskor a térd 90 fokos szöget zárjon be. A nem teljes guggolásokkal a farizmok, a combhajlító izmok és a hát alsó szakasza sem fejleszthető ki teljesen.

Az itt leírtakat hivatott orvosolni az Athletics Performance által labdajátékosok számára kifejlesztett, általunk PROTOKOLL bemelegítésnek nevezett bemelegítés, valamint a csípőízület erősítését célzottan fejlesztő Dbands. Ami egyébként még számos célt szolgál.