Prevenció, sérülés megelőzés a kézilabda sportban

A sportoló teste, minden egyes cselekedetében, járjon az helyváltoztatással, vagy legyen csak helyzet váltás, izomláncokban mozog, válaszol a kívülről érkező ingerekre. Ennek felismerése, elfogadása nemcsak a megelőzés, de magában a felkészítés fázisaiban is lényeges szempont. A test összehangoltan válaszol izomzatával az ingerekre. Részben tudatosan, olykor anélkül, hogy mindezt agyilag észlelnénk.

3 perces olvasmány

Gray Cook fizioterapeuta megállapította, hogy minden ízületnek vagy ízületsornak van egy fő funkciója és ki van téve egy bizonyos, előre látható szintű működési zavarnak, emiatt minden ízületnek különböző edzésigénye van.

– Boka – szaggitális síkban mobilitás – Térd – stabilitás – Csípő – mobilitás több síkban – Ágyéki gerincszakasz – stabilitás – Háti gerincszakasz – mobilitás – Lapocka – stabilitás – Váll – mobilitás

Fontos, hogy mozdulatokat gyakoroljunk, ne izmokat edzünk. A modern edzésszemlélet már elhagyta a mellkas- váll-bicepsz hármason alapuló módszert, és áttért a tolás-húzás, csípőnyújtás, térdnyújtás programokra.

A törzserő megteremtése elsődleges szempont a sérülés megelőzés szempontjából, hiszen a kézilabdázónak a törzse állandó rotációnak van kitéve a folyamatos ütközés és a különféle gyors, s olykor előre nem kalkulált irányváltások miatt. Az egymásra épülő gyakorlatok azt a célt hívatott szolgálni, hogy az ilyen előre nem várt eseményekre legyen válasza, muníciója a törzsnek. Ma már lényeges szempont a bemelegítés kapcsán, hogy a sérülésveszélyt minimalizáljuk, illetve ezzel egy időben a szervezet károsodásának elkerülése és a hatékonyabb edzés elősegítése.

Az alábbiakban összegezném, hogy milyen területen és hogyan lehet a gyakorlatokat összeállítani, Természetesen ezen az elven alapul a "Protokoll bemelegítés" is!

- farizom aktivizálása / Hátsó törzsi szakasz stabilizálása, lapocka zárásával. Természetesen ez a gyakorlat a farizom egyes részeit is aktivizálja - a gerincmerevítő és az egész hátsó izomlánc nyújtása / Hátsó izomlánc stabilizálása és az alsó végtag nyújtása boka, vádli - elülső izomlánc nyújtása / Ez idő alatt a hátsó izomlánc részei stabilizálnak a mérlegállás alatt - törzsizmok bekapcsolása / Azok a törzsizmok kapcsolódnak be, amelyek a rotáció alatt teljes mértékben igénybe lesznek véve - a csípő mobilizálása / A kézilabdázok futó mozgása alatt is a csípő horpasz izom feszülése, rövidülése igen erőteljesen jelen van. A törzs elfordítása és a karok nyújtása kapcsán a rotáció is jelen van - a csípő horpasz nyújtása / Az előbbiekben említett kétfunkciós szerepben, az egyik oldal stabilizál, míg a másik nyújtás alatt áll - háti szakasz stabilizációja / A hát igen erőteljes szerepe miatt, szinte minden gyakorlatban funkcionálisan jelen van. Csak úgy, mint a játék folyamán a hátizmoknak prioritása van a törzs stabil helyzetének megteremtése végett - combizmok bekapcsolása / A lábak emelése, lendítése, illetve a guggoló helyzet kialakítása alatt, a combhajlító és feszítő izmok ellentétes bekapcsolódása oldalaktól függően kapcsolódnak be a feladatok során. - oldalirányú mozgásra történő felkészülés / Az oldal irányú haladás közben, az oldalsó külső csípő feszítő izmok aktivizálása történik meg. A szumó guggolás alatt arra kell ügyelni, hogy a gerinc háti szakasza mindvégig egyenes maradjon. Tehát csak addig ereszkedjen le a sportoló, ameddig nem jelentkezik görbület az ágyéki szakasz tájékán. Ebben az esetben rongáló hatást válthat ki a gerincoszlopra. - dinamikus nyújtás és dinamikus stabilizáció / A melegítés utolsó fázisában komplex módon jelentkezik a dinamika és a stabilizáció. Ennek a hirtelen megállás, irányváltás, ritmusváltás, cselezés esetén lehet jelentősége a törzs jó egyensúlyhelyzetének megtartása érdekében.

A mellékelt film, részleteket mutat, Pozsonyi Zsolt a témával kapcsolatos gyakorlataiból, amit a Balatonfüreden láthattunk. ( MKSZ engedélyével)