MITŐL LENNÉL MÁS? HOGYAN LEGYÉL GYAKORLATIAS?

Ezeket a gondolatokat, amit e sorok olvasásával magadévá tehetsz, egyetlen továbbképzésen sem hallottad még. Nem mondta el Neked senki, hogy a pályád során milyen, nem szakmához közeli problémákkal kell majd megküzdened.

4 perces olvasmány

Mik lesznek azok az eléd táruló helyzetek, amire válaszokat kell majd keresned? Egy részről van egy elméleti felkészülés erre a pályára és van maga az élet, ami kiszámíthatatlan. Igyekeztem összegezni mindazt, amit fontosnak véltem, hogy átadjam Neked.

MITŐL LENNÉL AZ, AKI? Talán ha egy picike sziget lehetnél egy zavaros és szerteágazó pacában. Bár lehetnél egy paca is a sok sziget között, de a másik előnyösebb. Ne érezd magad másnak, mint a többiek, de ha hallgatod vagy nézed a kollégákat, kevésbé ismerd fel magad bennük! Legyél eltökélt abban, amit csinálsz! Hiszen amikor kiadtad a vezényszót a feladat elvégzéséhez, a fő csapásvonalnak működnie kell. Persze korrekcióra mindig van lehetőség, de ez azért legyen, mert valami nem világos a játékosaid számára. Ha tervet készítesz, és előre végig gondolod az előtted álló edzés történéseit, nagyon váratlan dolog nem jöhet közbe. A terv és a felkészülés, határozottságot sugall. Nem lehetsz bizonytalan! A megérzések és a rögtönzések fontos dolgok a munkádban. Általában akkor jönnek be, ha kellő tapasztalat és megélt szituációk vannak a hátad mögött. Így nem tűnhet hazardírozásnak az improvizáció. Sokat jelentsen számodra a kimondott szó! Tudom, akad olyan környezet, ahol hagyják elillanni a szavakat. Mert ugye, az gyakran elszáll! A Te esetedben legyen kulcs fontosságú! Vállald érte a következményeket! Ehhez viszont az kell, hogy ne legyél meggondolatlan és ne hozz hirtelen döntéseket! Azt, hogy mit gondolsz fontosnak és ezt hogyan kommunikálod, illetve hogyan teszed érthetővé a környezeted számára, nem elhanyagolható. Másokkal ellentétben, legyen lényeges szempont az érthetőség. Egyszerűen, lényegre törően fogalmazz, hogy mindenki számára világos legyen! Ne használj olyan kifejezéseket, amit a játékosaid nem értenek! Ha gyerekkel beszélsz, ne legyél felnőtt, ha felnőttnek adsz utasításokat, ne legyél gyerekes. Ne legyél túl tudományos sem! A szaknyelvet hagyd az edzői konferenciákra!

A hátsó szándék és a nem egyenes beszéd ne legyen kenyered! Az igazán karakteres edzők, akikre érdemes oda figyelned, mindig úgy mondják, ahogy gondolják. Sajnos elkerülhetetlen, hogy munkáid során ne fuss össze tájékozatlan, vagy okoskodó vezetővel, hozzátartozóval, de olykor az is megesik, hogy kollégában ismered fel ezt a karaktert. Akad olyan, aki befolyásolni, vagy félre informálni akar, hogy pozícionálja magát. Nyomást akar gyakorolni Rád, hogy úgy viselkedj, cselekedj, ahogy Te nem tennél. Legyél szilárd és hű az elveidhez! Mint a „kifeszített zászló”. Ahogy a dal is mondja „Minden féle szélnek haragosa volnék ”

Az idő múlásával csak annyit változtass, hogy az ambíciód elérése húzódjék hátrébb az emberi tényezők mögé. Pontosítva, ezzel azt akarom mondani, hogy míg ifjú titánként az erdő izgatott, az évek múltával már a fákat is észreveszem az erdőben. Még közelebbről, a csapat úgy is lehet eredményes, ha az egyén dolgaira is érdeklődést tanúsítasz. Fiatal játékos, vagy edzőként legyen túlfűtött igazságérzeted, oltalmazd a gyengéket és harcolj az esélyegyenlőségért! Nincs fontosabb annál, hogy jól érezd magad a bőrödben és a környezetedben lévők is hasonlóan érezzék magukat. Ha valami nem stimmel, tégy róla, hogy jobb legyen! Korosodva lehetnél átgondoltabb, vedd figyelembe a prioritásokat. Döntéseidben legyél következetes és türelmes! Ne feledd, az ellenőrzés legjobb mércéje az adminisztráció! Írjál, jegyzetelj, archiválj terveket, gyakorlatokat, ötleteket! Idővel az önelégültség érzése lehet majd a legnagyobb ellenséged. Szóval ne a riválisoktól, hanem jóval inkább saját magadtól tartsál! Egy percig ne hidd el, hogy nincs mit, és nincs kitől tanulnod! Ha elégedett vagy, könnyen sebezhetővé válhatsz. Mindig lesznek irigyek, ahogy a dal is mondja „lapos sumákok”, de Őket soha nem fogod látni, mert arcnélküliek.

Ne csak meghalld a külvilág hangjait, de próbáld értelmezni és kottába írni azokat! Nagyon sok hamis hanggal fogsz találkozni, de idővel a hibáid orvoslása közben képes leszel felismerni ezeket. A hibázás elkerülése lehetetlen. Képtelenség felkészülni rá. A mélységek átélése szükséges rossz dolog, de a jót csak így leszel képes értékelni!

Szükségszerű, hogy időnként változtatásokat hozz létre! A változások idézik elő a fejlődést. A munkád során is kell a frissítés, a nyitás, ezzel együtt az új dolgok bevonzása. Hiszen körülöttünk is fejlődik minden. Félre ne értsen senki, soha nem szabad elfelejteni, hogy honnan érkeztél! Milyen utat jártál be és mit köszönhetsz az útbaigazítóknak? Mindig legyenek céljaid! Dédelgess álmokat, nagy terveket! Ne akarj ugorni nagyokat ott, ahol lépegetni kell, és ne szöszmötölj ott, ahol meg menni kell!

MITŐL LENNÉL MÁS?

Hiszen ahogy egy másik dalszöveg mondja „Amit megtarthatnál, amit elrejthetnél, amit elveszthetnél, nincs még. Amit választhatnál, amit elképzelnél, amit elterveznél még vár, hát miért kéne más? Legyen végre más! Csak lenne végre más! ”