Kapusok kiválasztása és képzése II. rész

-

4 perces olvasmány

12 éves kortól pedig legalább heti két kapusedzés ajánlott:

1. Alap mozgások megismertetése a gyerekekkel. (kéz tartása, alapállás, kilépések, kéz láb együttes használata, láberősítés stb…). Gyenge gumiszalag segítségével illetve saját test tömeg felhasználásával erősítjük a 1: csukló

2: könyök

3: váll, ízületeket az esetleges nagyobb lövések okozta sérülések elkerülése szempontjából.

2. Fontos a rendszeres nyújtó gyakorlatok végzése, tanítása és alkalmazása. Ezek feladatok alapos és tökéletes végrehajtása azért lényeges, mert erre fognak épülni a további képzések (Pl: alsósarokra történő kicsúszás, félmagas védés.). Kapusoknak nem csak gyorsnak, hanem nagyon lazának is kell lenniük a sérülések elkerülése végett. 3. Nagyon fontos odafigyelni a lábak erősítésére és a koordináció fejlesztésére, mert a gyakorlatokat csak ezek megléte után tudják hatékonyan elvégezni.

Mivel gyerekekről beszélünk így súlyzó használata tilos! Minden esetben csak a saját testsúllyal dolgoztatjuk a gyerekeket!

A kapusok mozgásának alapja a lábmunka, ezért külön oda kell figyelni a lábak erősítésére. Továbbá a térdek és boka megerősítésére oda kell figyelni a későbbi sérülések elkerülése érdekében. • Guggolások, kitörések • Szökdelések • Bosu és dyner párna használata • Pad gyakorlatok • Koordinációs létra alkalmazása

4. Ebben a korban tanítjuk az elrugaszkodást, a felső- és alsó védés technikáját. Ezt a technikát különböző gyakorlatokkal fejlesztjük.

Elrugaszkodási technikák:

1. Azonos lábról történő elrugaszkodás: Valószínűsíthető, hogy a labdarugó kapusok alkalmazzák még napjainkban is. Ezt a technikát a régi kézilabdás kapusoknál láthattuk, de jelenleg elvétve használják női kapusok. A hölgyek is folyamatosan térnek át az új technikára az eredményesség érdekében. Napjainkban egyre kevesebb női kapussal találkozunk, aki ezt a technikát alkalmazza. A férfiak teljesen áttértek az ellentétes lábról történő elrugaszkodásra.

2. Mozgásirányban ellentétesen történő elrugaszkodás: A kézilabda sportág gyorsaságának fejlődése hozta létre az új technika kialakulását. Jelenleg annyira felgyorsult a kézilabda játék és ezzel a lövő erő is megnőtt, hogy a kapusoknak is változtatniuk kellett sebességükön az eredményesség érdekében.

Felsővédés technikájának oktatása

Minden esetben arra kell odafigyelni, hogy a kéz és láb egységes összhangban mozogjon. Oda kell figyelni a helyes kéz és lábtartásra, ami természetesen az alapállásból indul ki. A kéz és láb egységesen előre haladó támadó jellegű mozgást végez, ami megnöveli a labdahárítás hatékonyságát. A kéz előre irányuló mozgása nagyobb felülettakarást is eredményez. A kapus oktatását célszerű a kapuban elkezdeni, de nem fontos. Amennyiben van lehetőség kapuban dolgoznia a tanítványnak akkor a gólvonalra állítom, és egy labdát helyezek el a vonaltól 0,5 méterre előre úgy, hogy a kapufától beljebb essen. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kapus előre haladó támadó mozgást végezzen. A gyakorlatot el lehet végezni alapvonalon illetve oldalvonalon úgy, hogy a képzeletbeli kapufát bójával helyettesítem.

Rossz kilépés felsőre:

Lóg a kapus keze

Lábfej nem fordul ki így mozgás közben a boka kifordulhat

Kétkezes felsővédés technikája: Ezt a védés technikát abban az esetben alkalmazzuk, amikor a védő-védők olyan felületet takarnak be, hogy a támadó nem tud más sarkot lőni. Itt a kapusnak a lábmunkája teljesen megegyezik az egykezes felsővédés technikájával. A kapusnak úgy kell elrugaszkodnia, hogy a teljes testével odaérjen az adott oldalba teljes testfelülettel. Erre azért van szükség, hogy teljes testével elállja a labda útját és biztosan megbírja fogni a labdát két kézzel vagy ki tudja ütni az alapvonalon túlra. Kétkezes felsővédés hibája: Amennyiben a kapus nem ugrik, kellő képen be az adott oldalba akkor nem tudja hárítani a lövést. Itt nagy szerepe van a felsőtest izomzatának, mert ha nem elég erős a labda ereje elviszi a kezeket és sérülést is okozhat.

A kapus nem beugrással próbálja hárítani a lövést, hanem kilépéssel az általában midig gól, mert nincs mögötte a teljes teste. Problémát okoz még, hogy a test kifordulásával és a kéz keresztbenyúlásával nagy az esélye, hogy a felső sarkot nem éri el a kapus, illetve a lövés ereje elviszi a kezeket és gólt eredményez.

Félmagas védés kitöréssel: Ezt a védési technikát csak távoli lövéseknél alkalmazzuk, ami ugyan olyan nagy figyelmet érdemel, mint az eddig felsoroltak. A láb munkája teljesen megegyezik a felső védés technikájával csak annyi a különbség, hogy a kart csípő magasig ejtjük, ott már befeszül a teljes kéz és a tenyér ujjakkal.

A hibák megegyeznek a felső sarok védéseinél.

Félmagas védés oktatása kéz, láb technikával:

• Félmagas védésnél először a csípő kifordul, és a könyököt leejtjük csípő magasságik úgy, hogy ezt a holtteret betakarjuk. • Alsó lábszár felcsapódik, a kéz alkarja csípőmagasságba kinyúlik. Ezt a védés technikát ziccernél, 7m-es lövéseknél, szélsővédéseknél használjuk, amikor olyan felületet (holt terület) kell betakarnia a kapusnak, amit csak kéz-láb gyors mozgásával, tud elérni