Hogyan lehetnél más, mint a többi?

Talán, ha egy picike sziget lehetnél egy zavaros és szerteágazó pacában…

3 perces olvasmány

Légy más, mint a többiek, de ha hallgatod vagy nézed a kollégákat, egy kicsit ismerd fel magad bennük! A megérzések és a rögtönzések fontos dolgok a szakmában. Ha kellő tapasztalat és megélt szituáció van a hátad mögött, nem tűnhet hazardírozásnak az improvizáció. Jelentsen sokat, számodra a kimondott szó! Tudom, akad olyan környezet, ahol hagyják elillanni a szavakat. Mert, ugye az gyakran elszáll. Az, hogy mit gondolsz fontosnak, és ezt hogyan kommunikálod, illetve hogyan teszed érthetővé a környezeted számára, nem elhanyagolható. Másokkal ellentétben legyen lényeges szempont az érthetőség. Egyszerűen, lényegre törően fogalmazz, hogy mindenki számára érthető légy! Fontos, hogy őszintén, egyenesen kommunikálj! Az igazán karakteres edzők, akikre érdemes oda figyelned, mindig úgy mondják, ahogy gondolják.

Ez a szellemiség már elég fiatal korban kialakulhat. Nem lehetett nálad sem másként. Az idő múlásával csak annyit változtass, hogy az ambíciód elérése húzódjék hátrébb, az emberi tényezők mögé! Fiatal játékosként, vagy edzőként legyen túlfűtött igazságérzeted! Védd a gyengéket és harcolj az esélyegyenlőségért! Korosodva légy átgondoltabb, vedd figyelembe a prioritásokat! Döntéseidben legyél következetes és türelmes! Ne feledd, az ellenőrzés legjobb mércéje az adminisztráció! Írjál, jegyzetelj, archiválj terveket, gyakorlatokat, ötleteket! Idővel az önelégültség érzése lehet majd a legnagyobb ellenséged. Szóval ne a riválisoktól, hanem jóval inkább saját magadtól tartsál! Egy percig se hidd el, hogy nincs mit, és nincs kitől tanulnod! Ha elégedett vagy, könnyen sebezhetővé válhatsz. Mindig lesznek irigyek, de Őket soha nem fogod látni, mert arcnélküliek.

Ne csak meghalld a külvilág hangjait, de próbáld értelmezni és kottába írni! Nagyon sok hamis hanggal fogsz találkozni, de idővel a hibáid orvoslása közben képes leszel felismerni ezeket. A hibázás elkerülése lehetetlen. Képtelenség felkészülni rá. A mélységek átélése szükséges rossz dolog, de csak így leszel képes a jót értékelni! Szükségszerű, hogy időnként változásokat hozz létre! A változások idézik elő a fejlődést. A munkád során is kell a frissítés, a nyitás, ezzel együtt az új dolgok bevonzása, mert körülöttünk is fejlődik minden!

Végül, ha már azt érzed, hogy van, aki figyel, vagy inkább „felfigyel” rád, kövesd tapasztald mestereid példáját és igyekezz „magokat ültetni” a fejekben. Állj ki azért, amit jónak vélsz és igaznak! Mutass utat és inspiráld a bizonytalanokat, vagy a tanulni vágyókat! Ne kerítést húz magad köré, hanem bástyákat emelj és mindezt ne hivalkodva tedd! Ne erővel hadakozz, bízd az időre a megoldást, hiszen az elültetett magok is kikelnek egyszer.Előbb neveld, tanítsd és oktasd a gyerekeket! A képzés csak ezután lehet feladatod! A taktikai gondolkodás nem előzheti meg a képzést és a képzés nem történhet meg képességfejlesztés nélkül. Mint, ahogy az sem helyes, hogy a képzés előbbre való legyen a nevelés, vagy az oktatással szemben. Lehetsz a legfelkészültebb elméleti szakember, de ha képtelen vagy megbirkózni a gyakorlatiasság hiányával, nehezen fogsz boldogulni a tanítványaiddal. Lehetsz a legjobb gyakorlatvezető, azonban, ha az elméleti tudástárad felszínes, hiteltelenné válhatsz idővel. A dolgok összefüggenek egymással!