Ha a kérdésekre tudod a választ, büszke leszek Rád!

Mitől lehetne hatékonyabb az oktató-nevelőmunka? Milyen élettani vagy pedagógiai ismeretek szükségesek a továbblépéshez? Mikor és hogyan építsük fel a szakmai képzést? Miben segíthet az antropometria vizsgálat a kisiskoláskorban? Hogyan tervezzük a jövőt és milyen ütemben haladjunk az egyes technikák tanítása során? Miért fontos az életkori sajátosságokat figyelembe venni a nevelés fázisaiban? Miért tegyünk különbséget a lényeges és az általános dolgok között? Hogyan legyünk nyertesek az utánpótlás-nevelésben, érmek és oklevelek gyűjtögetése nélkül? Miért fontos, hogy a fejlődési szakaszok egymásra épüljenek és folytatólagosak legyenek? Miért lényeges a képességfejlesztés és ezt hogyan és milyen lépésekkel oldjuk meg? Mik azok a szenzitív periódusok és miért fontos figyelembe venni ezeket?

3 perces olvasmány

Rengeteg dologra kell ügyelni és ezért összetett, mondhatnám kissé bonyolult kihívás gyerekeket nevelni! Mint a civil életben a szülői nevelőmunka, hasonlóan komplikált az utánpótlás-nevelés is! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora felelősség hárul mindazokra, akik ebben a csodálatos világban szerepet vállalnak!

Rengeteg dologra kell ügyelni és ezért összetett, mondhatnám kissé bonyolult kihívás gyerekeket nevelni! Mint a civil életben a szülői nevelőmunka, hasonlóan komplikált az utánpótlás-nevelés is! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora felelősség hárul mindazokra, akik ebben a csodálatos világban szerepet vállalnak! Igen, tudom! Sok esetben kapásból jön a válasz, hogy évekkel ezelőtt is nevelkedtek igazi nagy játékosok, nagy valószínűséggel úgy, hogy az előbb felsorolt ismeretek hiányában! Nos, mondhatni az idő és az életmód változásai, a tudományos ismertek és a képzési módszerek kiszélesedésével törvényszerűvé vált a fejlődés! A természetes kiválasztódás a vadon, illetve a növények világában az élet, és az életrevalóság, egy előre kiszámítható folyamat eredménye. Hasonló a helyzet az emberek környezetében is! Az urbanizáció, a gépiesítés és a tudományos ismeretek növekedése kapcsán, a fejlődés ideje, minősége alaposan felgyorsult és megváltozott.

Mindenki magában is fejlődhet vagy növekedhet, ha ezt kívülről nem irányítja senki, mert létezik egy természetes fejlődési lehetőség is. Az ismeretek azért fontosak, mert ezt a folyamatot minőségben és időegységben is lehet javítani, változtatni! Pontosabban a mi esetünkben, olyan szinten növekedett a nevelőmunkában résztvevők tábora, és ezzel párhuzamosan a képzésre alkalmas „műhelyek” száma, hogy félő, sok esetben nem megfelelően és főleg, nem hatékonyan teszik a dolgukat!

Régebben jóval kevesebben, de jóval elhívatottabban foglalkoztak az ifjú tehetségek felnevelésében. Gondoljunk csak bele, manapság hányan és mennyi bajnokságban kézilabdáznak gyerekek hétéves kortól! Ma már nagyobb esély lenne jól és eredményesen dolgozni a tehetség gondozásban, de félő nem jól és nem felkészülten tesszük! Az okoskodó és türelmetlen nevelőedző nem okos! A felkészületlen és hozzá nem értő edzők többet ártanak, mint használnak! Minden képzési feladat egy eltervezett cél érdekében történjen! Nem lehet repülve szárnyalni oda, ahova csak egyes lépések megtétele után érkezhettek. Ne akarj, négyesével szökkenni az oktató-nevelőmunka lépcsőin felfelé, mert minden szintnek jelentősége van, hogy rálépjél!

Hogyan lehetek felelősség tudattal rendelkező nevelőedző? Mit kell tennem, hogy példamutató és hiteles legyek a gyerekek és a szülők előtt? Miért kell képeznem magam, hogy minél több ismeretet szerezzek? Hol legyek inkább pedagógus, mint szakember és mikortól előzze be a szakma a pedagógiát? Miért kell képeznem magam a kommunikáció és az adminisztrálásom területén? Miért szeressem azt, amit csinálok és ezt, hogyan éreztessem azokkal, akikért teszem?

Ha a kérdésekre tudod a választ, büszke leszek Rád, mert a gyerekek jó kezekbe kerültek!