A TRX és a DBands használatának hatása. A FUNKCIONÁLIS EDZÉS LÉNYEGE

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg.

3 perces olvasmány

A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a funkcionális edzés igen hasznos „mellékhatásaként” erősödnek a hasizmok, mély hátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a funkcionális edzés komolyan igénybe veszi keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van. Mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, és kondíciónkra is jó hatással lesz! A 12-14 éves sportolók esetében már komolyan kezdetét veheti a törzserősítés minden formája. Építve arra, hogy a mélyizmok állapota kellő alapot szolgál erre. A sok utánzó és természetes mozgás, mint ugrás, futás, mászás, kúszás, függeszkedés, támasz helyzetek, plenkek stb. Fontos tudni, megtalálni és kialakítani a tanítványaink has-hát terhelési arányait. Továbbá nem haszontalan erőltetni a húzóerő a gyorserő, és az erő-állóképesség fejlesztését kisebb súlyokkal. A funkcionális tréning gyűjtőfogalom, többféle típus létezik. Igen hatékonyan dolgozhatunk eszközök nélkül is, csak a saját testünket használva. Egyre több eszköz kerül azonban forgalomba, melyekkel az ilyen típusú edzések színesíthetők. Ezért a hatékonyságuk még jobban növelhető. Legismertebb közülük talán a TRX, amely egy felfüggesztéses tréning. Instabilitásának köszönhetően kemény munkát követel a törzsizmoktól minden gyakorlat közben. Nagyon lényeges, hogy kellő szakmai ismerettel kezdjünk az eszközzel dolgozni. Ne akarjunk eleinte nehéz feladatokat megoldani. Meg kell ismerni nemcsak az eszközt, de a saját testünket is! Az éves edzéstervben, csak heti egy alkalom intenzív foglalkozást iktassunk be, de azt rendszeresen! Vegyük figyelembe, hogy milyen időszakban van a csapat és melyik fajtáját akarjuk fejleszteni a kondicionális képességekből! Nemcsak ellenállóbb és komplexitásban kapunk törzsben erős játékosokat, de az alakjuk is formálódik az eltelt idő alatt.

4 féle gyakorlat végrehajtása, 10-20 sec. pihenő beiktatásával. A négy feladatot külön-külön 35-40 sec. ideig kell csinálni. A feladatok után, 60 sec.-ig, valamilyen kardió feladatot kell végrehajtani. Komplex, összetett erő állóképesség fejlesztés.

A gyakorlatok alatt, izomláncok dolgoznak egymással összhangban. Lényeges a helyes testtartás. Ilyenformán megvalósul a törzsstabilizáció, és a mélyizmok bekapcsolása az erőfejlesztés folyamatába. A sportoló saját testtömegével dolgozik, alátámasztás nélkül.

A DBands, alig egy éves Magyarországi használata óta, igen népszerűvé vált nemcsak a labdajátékok körében. Minősége és hatása egyszerűségében és hatékonyságában van. Korábbiakban már írtam erről az eszközről, itt a www.gyulazsiga.com azonos című írásomban.