A szlovén kézilabda koncepciója

Az RZS általános iskolai programja a „Kézilabda – az én játékom”. Bár az elsődleges célcsoportját az általános iskola felső tagozatos korosztályok jelentik, egyes elemei kiterjednek a fiatalabbakra (minik) és az idősebbekre (középiskolások is). A legfőbb cél a sportág népszerűsítése különböző versenyek szervezésével, illetve a média közreműködésével.

11 perces olvasmány

A program arca, a szlovén férfi kézilabda legendás alakja, az EB ezüstérmes, négyszeres Bajnokok Ligája győztes irányító, Uroš Zorman, de rajta kívül más régi / új sztárok is rendszeresen részt vesznek a gyerekrendezvényeken. A programot úgy alakították ki, hogy minél több gyereket mozgasson meg, a szó szoros és átvitt értelmében. Kulcsszavai, az ingyenesség, a szabadidősport és az egészséges életmód.

A nagyjából 10 éve futó és kb. 200 iskolát érintő projekt aktuális fázisa a 2016-2020 közötti időszakot öleli fel. A versenyeket elsősorban helybe szervezik, amivel (utazási) időt és költséget takarítanak meg. A csúcspont minden évben a szezonzáró kézilabda fesztivál, amelyről az írott sajtó és az elektronikus média több orgánuma is beszámol. Fontos cél, hogy az iskolák és a klubok minél szorosabban működjenek együtt, ami mindkét fél számára hasznos. Az iskolák – a pedagógusok kompetenciát erősítő nyomtatott segédanyagokon túl – személyes segítséget kaphatnak a szakmai munkához, a klubok pedig játék közben fedezhetnek fel tehetséges fiatalokat, akiket azután lehívhatnak az edzéseikre.

A gyerekek motorikus képességeinek fejlesztésén túl, nagyon ügyelnek a szellemi és lelki fejlődésükre is. Megtanítják nekik, hogyan éljék meg a győzelmeket és hogyan viseljék el a vereséget. Természetesen, itt is előkerül a Szövetség által oly fontosnak tartott Fair play szabályainak megismertetése és alkalmazása. A viselkedési szabályok kezdőbetűiből a SPORTIKUS szó adódik ki, ami sportszerűként is fordítható. „Pravi športnik je sportikus” – Az igazi sportoló a sportszerű sportoló. Maga a Fair play pedig a sport szíve - lelke. (A két motívumot önállóan, illetve kombináltan, logóként is használják.) A 9 db, általános sportszerűségi szabály mellett – a németekhez hasonlóan - külön viselkedési ajánlásokat fogalmaznak meg a szervezők, a játékvezetők, az edzők / pedagógusok és a sportolók számára.

A tehetséges gyerekek tudatos kiválogatását 12 éves korban kezdik. (A Szövetség adatbázisában csak a játékosok személyes alapadatait tartják nyilván.) A válogatási direktívákat és a korosztályos követelményrendszert top edzők állítják össze és ezek több csatornán keresztül jutnak el a klubokhoz. A fiataloknak általában heti 3-4 foglalkozást tartanak. Az utánpótlásban dolgozó szakemberek az ismereteiket az éves rendes továbbképzéseken, különböző meetingeken, valamint számos könyvből és videóanyagok segítségével bővíthetik. Az edzők tevékenységét azonban a Szövetség központilag nem felügyeli, nem ellenőrzi és Akadémiát sem működtetnek. A klubok utánpótlás együttesei korosztályonként, különböző bajnoki osztályokban, országos bajnokságokban szerepelnek. Jellemzően, azoknak az egyesületeknek az utánpótlás csapatai sikeresebbek, ahol a felnőtt is komoly játékerőt képvisel. Az átjárást úgy segítik, hogy a helyi önkormányzatok, külön támogatási forrást biztosítanak a kluboknak, a hazai tehetségek foglalkoztatására. A Szlovén Kézilabda Szövetség minden nyáron kézilabdás tábort szervez Izolán, az ismert tengerparti üdülőhelyen. A 2017-es rendezvényen 52 klub 156 játékosa vett részt a 12-14 év közötti korosztályból. A technikai és taktikai jellegű edzéseken felül a játékon és az élményszerzésen van a hangsúly. Az esemény súlyát jelzi, hogy azon Uroš Mohoričnak, a férfi válogatott csapatok technikai igazgatójának vezetésével, valamennyi válogatott edző, így Veselin Vujovič, a felnőtt csapat szövetségi kapitánya is részt vesz.

Szlovéniában – a norvég modellhez hasonlóan – a tehetséggondozás legfőbb színterét a korosztályos válogatott csapatok jelentik. („B” válogatottat nem állítanak össze.) Hasonlóság az is, hogy a felnőtt együttestől kiinduló szakmai elvek lefelé, valamennyi korosztályban érvényesülnek. Különbség talán csak annyi, hogy minden együttes külön háttérstábbal dolgozik, viszont a koordináció egy kézben, az adott szakág nemzeti válogatottjainak igazgatójánál van. A következőkben, az utánpótlás válogatott csapatoknál folyó munka legfontosabb jellemzőit ismertetem. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, vissza kell tekintenünk az 1990-es évek elejéig: ekkor esett szét a „nagy Jugoszlávia” és vált függetlenné Szlovénia. Az első elemzések megmutatták, hogy nagyon jó munka folyik a fiatalabb kézilabdás korosztályoknál, de kezdetben a válogatott játékosok testi mutatói – főleg magasságuk – elmaradtak a nemzetközi szinttől. A játék a hagyományos jugoszláv iskolára és a helyi sajátosságokra épült. A csapatok nagy része és a válogatottak a 3-2-1-es mélyen tagolt és agresszív védekezést választották. A megszerzett labdákból indított lerohanást olyan gyakran alkalmazták, ahogy csak lehetett. Támadásban egyéni betörésből és a játékosok jó együttműködéséből (páros, hármas kapcsolatok) fakadóan voltak eredményesek, sok gólt szereztek beálló és szélső pozícióból, de hiányoztak az igazi átlövők, mint amilyen pl. az akkor még horvát színekben szereplő, későbbi szlovén legenda, Iztok Puc.

Akkoriban még nem voltak nemzetközi tapasztalattal bíró edzőik az idősebb játékosok – akiket már nem motivált a válogatottban való szereplés – külföldre mentek a fiatalok pedig nagyon gyorsan akartak sok pénzt keresni és nem a fejlődésük volt az elsődleges.

Az előzőekben leírtak kijelölték a saját út keresésének legfontosabb lépéseit. Az értékek (technikai képzettség, gyors Az játékra való törekvés) megtartása. Magas, erős testalkatú játékosok kiválasztása. Az 5-1-es és a 6-0-s védekezési variációk elsajátítása és alkalmazása. Az élenjáró kézilabda nemzetek folyamatos monitorozása, jó gyakorlatok adaptálása. Jó csapatszellem kialakítása és fenntartása. Az utánpótlás válogatottak rendszerének kiépítése, annak központi (szervezési, szakmai) koordinációja és transzparens működtetése. Az utánpótlás játékosok fejlődésének nyomon követése mérésekkel, valamint erős (!) külföldi ellenfelekkel szemben lejátszott edző- és tétmérkőzéseken.

A fentieknek megfelelően, az egyes korosztályokat az alábbiak szerint foglalkoztatják. U15 4 régióban azonos vezetőedző és másodedző + régiónként külön asszisztens irányításával első kiválasztás és alapképzés 1 napos összetartásokon, nemzetközi mérkőzések nélkül. U17 4 régióválogatott mellett nemzeti válogatott csapatot is építenek. Évente 8-10 alkalommal 1 napos gyakorlás + 2 alkalommal 5 napos edzőtábor, nemzetközi edzőmérkőzésekkel. A hangsúly még a kiválasztáson és a technikai képzésen van. U19 Ebben a korosztályban már csak nemzeti válogatott van. Évente 8-10 alkalommal 1 napos gyakorlás + 3 alkalommal 5 napos edzőtábor, nemzetközi edzőmérkőzésekkel és tornákkal a szomszédos országok csapataival. Világverseny selejtezők + részvétel. Az általános technikai képzésen túl, a posztspecifikus képzés (kapusokat is beleértve) és a taktikai képzés (főleg támadó taktika) kerül előtérbe. U21 Mennyiségi paramétereiben megegyezik az előzővel, de a tornák esetében már az a fő szempont, hogy a lehető legerősebb ellenfelekkel találkozzanak. A taktikai képzésben a hangsúly a védekezés irányába tolódik el.

Korosztály specifikus szakmai munka a szlovén utánpótlás válogatottaknál

U17 KOROSZTÁLY

Az alap motorikus képességek edzése Koordináció, sebesség fejlesztése Koordinációs létra, alacsony és habszivacs gátak használata. Futás és ugrás fejlesztése. Talajtorna alapjainak elsajátítása.

Stabilitás, erő fejlesztése Core és váll stabilitási gyakorlatok. x Váll mozgékonyságának javítása. Az izomcsoportok erő egyensúlyának kialakítása (agonisták és antagonisták). Erőfejlesztés saját testsúllyal: különböző fekvőtámaszokban végzett karhajlítások. Partner ellenállása ellen végzett gyakorlatok. Súlyemelés oktatása: alap gyakorlatok terhelés nélkül

Taktikai és technikai edzések Támadás rendezett védelem ellen Egyéni technika Speciális támadó mozgások és lövések különböző pozíciókból. Átadások és cselek fajtái, alkalmazásuk. Csoportos taktika és technika Együttműködés a különböző pozíciókban játszók között. Átadások sorozata rátörések után. Meghatározott mozgások a labda átvétele előtt és után, távoli és közeli pozíciókban Pozíció cserék labdával, vagy labda nélkül, különböző játék szituációkban Befutás két beállóra. Taktikai megoldások emberelőnyben és emberhátrányban. A lerohanások szervezettségének és összefüggéseinek ismerete. Zónavédekezés 3-2-1 két változatának begyakorlása (A játékosok tanuljanak meg védekezni különböző pozíciókban, de jobban fókuszáljanak arra, amelyik a sajátjuk lehet A játékosok ismerjék meg az 5-1-es védekezésből átalakuló kombinált 5+1, 4+2-s formákat Kiemelten fontos az egyéni képességek fejlesztése a védekezésben: alapállás, a támadó megközelítése és megállítása testtel és a karokkal, a beálló letakarása, az átadások megakadályozása.

Mérések Antropometriai mérések. A láb explozív erejének és ruganyosságának mérése tensiometriai mérőlemezen, három különböző ugrásfajta által: o felugrás fél guggolásból, o ellenkező irányú ugrásból, o mélybe ugrás után. A gyors futások sebességét a sprintek idejének értékelésével mérik 5, 10, és 20 méteres távon, álló és repülő rajtból. A futó állóképesség méréséhez a 30-15 IFT tesztet használják: a kézilabda pályán 30 m futások 15 mp pihenőkkel. A futás sebessége minden ismétlésnél emelkedik, ameddig a futó bírja. Az eredmény lehetővé teszi a maximális oxigén felvevő képesség kiszámítását Elméleti oktatás Táplálkozás, folyadékháztartás: - Étkezés és sportteljesítményt kapcsolata. - Kiegyensúlyozott és sportétkezés. - Dehidráció és rehidráció. Alkalmazkodás az edzőtáborokban való együttléthez. Videó elemzés: o Saját edzések, mérkőzések visszanézése. - Klasszis játékosok megfigyelése. A kézilabda játékszabályok ismerete, játékvezetés. A Fair play írott és íratlan szabályai. A válogatottban való játék velejárói: felelősség, büszkeség.

U18 -21 KOROSZTÁLY

Koordináció, sebesség fejlesztése Koordinációs létra, alacsony és habszivacs gátak használata. Futás és ugrás fejlesztése. Talajtorna alapjainak elsajátítása. Stabilitás, erő fejlesztése Core és váll stabilitási gyakorlatok. Váll mozgékonyságának javítása. Az izomcsoportok erő egyensúlyának kialakítása (agonisták és antagonisták). Erőfejlesztés saját testsúllyal: különböző fekvőtámaszokban végzett karhajlítások. Partner ellenállása ellen végzett gyakorlatok. Súlyemelés oktatása: alap gyakorlatok terhelés nélkül.

Koordináció, sebesség és mozgékonyság fejlesztése Koordinációs létra, alacsony és habszivacs gátak használata. Futás és ugrás iskolázása, javítása. Talajtorna mozgásainak fejlesztése. Plyometrikus edzés alkalmazása.

Stabilitás, erő fejlesztése Core és váll stabilitási gyakorlatok. Váll mozgékonyságának javítása Az izomcsoportok erő egyensúlyának kialakítása (agonisták és antagonisták). Erőfejlesztés saját testsúllyal: különböző fekvőtámaszokban végzett karhajlítások. Partner ellenállása ellen végzett gyakorlatok. Súlyemelő gyakorlatok: az egyénnek megfelelő terheléssel. Aerob és anaerob állóképesség fejlesztése HIT2 edzés. (RSA) edzés. Speciális képzés: Propioceptiv edzés. Funkcionális edzés.

Taktikai és technikai edzések

Támadás rendezett védelem ellen: Egyéni technika Speciális támadó mozgások és lövések különböző pozíciókból. Átadások és cselek fajtái, alkalmazásuk. Csoportos taktika és technika Együttműködés a különböző pozíciókban játszók között. Átadások sorozata rátörések után. Meghatározott mozgások a labda átvétele előtt és után, távoli és közeli pozíciókban Pozíció cserék labdával, vagy labda nélkül, különböző játék szituációkban Befutás két beállóra. Taktikai megoldások emberelőnyben és emberhátrányban. A lerohanások szervezettségének és összefüggéseinek ismerete. Támadás rendezett védelem ellen Modern, egyénileg kezdeményező játékosokra épülő csapattaktika, variációk a taktikai sablonokon belül (döntési helyzetek). Átlövések a távoli zónából a játék folytatása az átlövőkre fellépő, mélységben tagolódó védelem ellen. Az indítás, lerohanás és a visszarendeződés egységes szemléletének és szervezettségének kialakítása, tudatos végrehajtása

Zónavédekezés 5-1 két variációval a befutásoknál. 6-0-ás anticipatív és nagyon agresszív védekezés.

Mérések Antropometriai mérések. A láb explozív erejének és ruganyosságának mérése tensiometriai mérőlemezen, három különböző ugrásfajta által: o felugrás fél guggolásból, o ellenkező irányú ugrásból, o mélybe ugrás után. A gyors futások sebességét a sprintek idejének értékelésével mérik 5, 10, és 20 méteres távon, álló és repülő rajtból. A futó állóképesség méréséhez a 30-15 IFT tesztet használják: a kézilabda pályán 30 m futások 15 mp pihenőkkel. A futás sebessége minden ismétlésnél emelkedik, ameddig a futó bírja. Az eredmény lehetővé teszi a maximális oxigén felvevő képesség kiszámítását.

Morfológiai (antropometriai) és motorikus méréssorozatok úgy, mint az előző időszakokban. Egyéni pszichológiai mérések: személyiség, jellem és kognitív képességek. Csapat szociometria. Étkezés és sportteljesítményt kapcsolata. Kiegyensúlyozott és sportétkezés. Dehidráció és rehidráció. Alkalmazkodás az edzőtáborokban való együttléthez. Videó elemzés - Saját edzések, mérkőzések visszanézése. - Klasszis játékosok megfigyelése. A kézilabda játékszabályok ismerete, játékvezetés. A Fair play írott és íratlan szabályai. A válogatottban való játék velejárói: felelősség, büszkeség. Táplálkozás, dopping, életmód Étkezési tanácsadás dietetikus által, a tápanyagok pótlásának kedvező és esetleges káros hatásai. - Doppingszereknek megismerése és tudatos elkerülése. - A sporthoz tartozó életmód: pihenés fontossága alkoholfogyasztás, dohányzás, drogok kerülése. A kollektív élet szabályai és alkalmazásuk az edzőtáborok alatt. Videó elemzés - A különböző játékpozíciók modelljei és a csapatjáték - A modern kézilabda fejlődési irányai. A kézilabda játékszabályok hatása a technikára és a taktikára. A nemzeti csapatokban való szereplés jelentősége: a haza iránti hűség tudatának felerősítése és a szeretet érzésének elmélyítése.

Magyarázatok

• Plyometrikus edzés: A plyometrikus gyakorlatok a neuromuszkuláris (ideg-izom) összeköttetéseket és az izmok rugalmasságát edzik, ezáltal fejlesztik az erőt és a gyorsaságot. A plyometrikus edzés célja, hogy egy aktív előfeszített helyzetből gyorsabb és erőteljesebb összehúzódásra tanítsuk az izmokat.

• HIT (High Intensity Training) edzés: Magas intenzitású edzés. Ennek az edzésmódszernek a lényege három szóban megadható: kemény, rövid, ritka edzés. A gyakorlatoknak nagy intenzitásúaknak, egyben rövidnek kell lenniük, hogy a testünk minden izmát stimulálják, ezáltal erősítve teljes testedzettségünket, növelve szervezetünk energiafelhasználást.

• RSA (Repeated Sprint Abiliy) edzés: Ismétléses sprint edzés. Az ismételt gyorsasági edzés a szezon alatt is használható a teljesítmény növelése érdekében. A nagy intenzitású aerob gyakorlatokat rendszeresen kell végrehajtani. Ezeket a tréningeket technikai és taktikai munkamenetekkel kell kiegészíteni.

• Proprioceptív edzés: A proprioceptív (más néven neurofacilitációs, vagy neuromuszkuláris) tréning manapság a labdajátékosok edzésébe rendszeresen beépített feladatsor. Alkalmazása már évtizedekkel ezelőtt elterjedt, elsősorban az alsóvégtagi sérülésekre érzékeny sportágakban. A proprioceptív tréning a sérülésmegelőzés egyik leghatékonyabb módja, emellett az alsó végtag erősítésében is hasznos és a sérülés utáni rehabilitáció egyik legfontosabb eleme. Manapság, amikor a boka- és térdsérülések már az utánpótlás-korosztályokban is meglehetősen gyakoriak, minden eszközt meg kell ragadni, ami segíthet a sérülések számának és súlyosságának csökkentésében, ill. megelőzésében.

• Funkcionális edzés: Mozogj úgy, ahogy a mindennapokban! A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal, egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg. A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját.

Forrás: Németh László: Nemzetközi Benchmark kutatás. c. munkájából, a MKSZ megbízásából.