A kapus bemelegítés alatt, hogyan MOZGATHATJUK a mezőnyjátékosokat?

Balatonfüredi továbbképzés kapcsán, az MKSZ engedélyével.

2 perces olvasmány

Az edzők többsége vagy időzavarral küzdenek, vagy eleve kevés időt éreznek, hogy egy-egy fontos feladatot meg tudjon valósítani az eltervezett gyakorlatokból. Ezért lehetséges, hogy a kapusokkal történő bemelegítés idejére, (döntően időmegtakarítás végett) , minimális taktikai és fontos technikai elemeket csempésznek bele a kollégák.

A másik érzékeny didaktikai alapelv, hogy lehetőleg minél több játékos mozogjon a pályán egy időben a gyakorlatok alatt. Jó lenne, ha a lehetséges legrövidebb idő felhasználásával, tudna minden játékos a kapusnak lőni, és nem lenne szükség a sok-sok sorba állásra. Ennek megoldására, jó példát láttunk a Balatonfüredi továbbképzésen. Többek között, míg a kapusok szokják a kapuelőteret és a lövéseket, a mezőnyjátékosok különféle mozgással, eltérő pozíciókból indulva hajtják végre az edző utasításait. Természetesen ehhez pontos feladat-meghatározás szükséges és a figyelmes végrehajtás! Minden összetett feladatban az a nehézség, hogy minden részletre ügyelni kell! Hiszen a kapusokat kell melegíteni, ezért nem lényegtelen, hogy hová és mikor hajítják játékosaink a labdát? Ugyanakkor, figyelni kell a saját testére, a tempó-ritmus érzékre és nem utolsó sorban a taktikai feladatra, vagy arra amit az edző kér.

Ha kis játékokat, vagy küzdő feladatokat tervezünk és építünk be a kapus bemelegítő, ráhangoló idejébe, nem lehet lényegtelen számunkra az sem, hogy ezek a lövések milyen sűrűn érkeznek a kapusokhoz! Hasonló a helyzet az ügyességi és a koordinációs gyakorlatok alkalmazása kapcsán is! A három felvételen ebből kaptunk ízelítőt, a Balatonfüredi továbbképzésen a NEKA fiataljaitól.