A cselező tevékenység előkészítése tízéves gyerek részére

A minap Böhönyén volt szerencsém megtekinteni a “Kézilabda az iskolában” program 2. Szakmai napját, az MKSZ szervezésében. Igazán figyelemreméltó gyakorlati bemutatókat láttam. A program, mint ezt már korábban is írtam, nagyon hasznos a kézilabdával foglalkozó testnevelők számára. A Festetics Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda adta a helyszínt.

2 perces olvasmány

A cselezés előkészítésére szolgáló fogójátékok, valamint a különböző - korosztálynak megfelelő cselezések oktatása, címmel, Végh Balázs testnevelő tartott bemutatót a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Ajka) 10 éves lányainak segítségével.

Olyan anyagot állított össze Balázs, ami kifejezetten hitelesen és egyben igényesen vázolta elénk a cselező tevékenység oktatásával járó lépéseket szépen felépítve. Elindulva abból, hogy a cselezés az ellenfél félrevezetése és megtévesztése céljából végrehajtott mozdulatsor, amiben a játékos akár labdával, vagy labda nélkül, de előnyt akar szerezni a védőjével szemben. Folytatva azzal, hogy mit és hogyan kell gyakorolni, hogy idővel hatékonnyá váljék maga a csel? A látottak alapján, néhány gondolat jutott eszembe.

Lényeges, hogy tanítványaink legyenek tisztában azzal a nem titkolt céllal, (hogy a védőket félre tudják vezetni) hogy maga a csel, egy előre nem tervezhető, de gyors döntésen múló cselekés. Miért nem tervezhető? - a védő reakciója, vagy megelőző mozdulata döntheti el a csel irányát - a védő mozgása, vagy passzivitása is meghatározható lehet - a védőjátékos hirtelen ugrik a támadó elé, nincs idő a felkészülésre

Védőnek, támadónak akkor van esélye a másik félrevezetésére, ha kellő, - helyzetfelismeréssel, - reakció gyorsasággal, - jó ritmus érzékkel, - jó elővételezési képességgel, Rendelkezik, a másikkal szemben.

Lényeges szempont, a cselbe történő beszökkenés, pontosabban, hogy mindezt milyen távolról indítom, és hogy milyen szélesen teszem? Hogyan kell súlypontot képeznem, és miként kell változtatni ezen? A lábak helyzete miért van hajlítva térd ízületben, vagy mikor nyúlik ki? A test hogyan mozog a csel egyes fázisaiban? Mit tehet a cselező játékos a lövő karral, ellen oldali karjával? Hogyan lehet időzíteni a karok, és a lábak munkáját a mindkét irányba történő cselező tevékenység tanítása során? A leforgás miért nehéz, és hogyan lehet rávezetni tanítványainkat, hogy melyik láb lépése legyen az első a fordulat után?

Az alábbi két klip ezekből ad ízelítőt