Sportantropometria és terheléses mérések

A minap kezembe került egy korábbi írás, aminek még mindig aktualitása van. Hiszen olyan témával foglalkozik, ami a korai sportágválasztás, vagy a korai (nem megfelelő) sportágra történő kiválasztást el kerülhetővé tudná tenni.

4 perces olvasmány

Forrás: zetapress.hu Egy gyerek testi-lelki egészsége szempontjából sem elhanyagolható, hogy a szülők (amikor rászánják magukat), vagy amikor engednek az edző, vagy testnevelő „unszolásának” miszerint … „ a gyereknek tehetsége van erre a sportágra”…vajon, tényleg a megfelelő sportágat válasszák ki számára? Testi és szellemi adottságai, idővel kellő alapot fog nyújtani számára, hogy az adott sportágban sikeres legyen? Persze az is lehet, hogy egy időben érkező antropometria vizsgálat, új utat, új lehetőség felé irányítja…

Ebben segítenek mindazok a modern eszközök és felmérések, amelyeket dr. Petrekanits Máté képes felvonultatni a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) terhelés-élettani laborjában.

A TF „új épületében” (már szintén régi) az első emelet végén találjuk dr. Petrekanits Máté és kollégái birodalmát. Több mint harminc éve végeznek sport antropometria és terheléses méréseket, a korábbi 146-szoros válogatott röplabdás számítógépein a legtöbb magyar élsportoló adatai megtalálhatók.

A hosszú évtizedek alatt összesen 170 ezer embert vizsgáltak meg: kezdve gyerekekkel fiatal felnőtteken át az idősebbekig. Minden korosztály számára hasznos információkat tartogat a felmérés, azonban hogy miért fontos gyermekkorban elvégezni a teszteket, arról beszéljen maga dr.Petrekanits Máté.

„A kulcsszó az, hogy a gyerek örömmel csinálja a választott sportágat – kezd bele Petrekanits. – Mi pedig ebben segítünk: már hétéves kor körül meg tudjuk mondani, hogy genetikai tulajdonságai alapján mit érdemes sportolnia. Például, ha valamelyik fiatalon látszik, hogy nyúlánk lesz, akkor nem érdemes olyan sportot választani, ahol sokat kell erősítenie, mert a vékony csontozata miatt sérülékeny lesz. Hét éves korig játsszon a gyerek, elég utána megnézni, hogy az adottságai és a lelke, habitusa, elképzelései alapján mi illik neki.”

Először a sport antropometria vizsgálatokat végzik el: néhány perc alatt mérőszalaggal és más speciális mérőeszközökkel húsznál több adatot gyűjtenek össze. A kiértékeléskor kiderül, milyen magasra nő majd a gyerek, milyen lesz az izomzata, a testösszetétele, hogyan lehet majd erősíteni. Ezek genetikai adottságok, amelyek nem változtathatóak, ezekhez kell párosítani a megfelelő sportágat.

„Ez volt a karosszéria, most jön a motor vizsgálata” – vetíti előre autós hasonlattal a következő fázist a laborvezető. A második a nyugalmi szakasz: hat perces, csendet igénylő „pihenő” során a szívet, a keringést, a légzést, az agyi hullámokat nézik. Három laptop monitorjain cikáznak az adatok, amelyeket árgus szemekkel figyel a doktor, de összesen hat gép „viszi az embert”. dr. Petrekanits Máté

„Nagyon jó feje van” – mondja elégedetten Petrekanits Máté az ábrák láttán. Nem intelligenciáról beszél, hanem arról, hogy elektromosan jól működik az agya: megvan a lehetősége rá, hogy befogadja az információkat. De a felmérés abból, szempontból is hasznos, hogy kiderül, milyen az alany stressz tűrő képessége, ebből pedig az is kikövetkeztethető, jó vagy rossz versenyzőtípus lesz-e. A terheléses tesztet – ennek során, futópadon vagy a szobabiciklin ugyanazt vizsgálják, mint nyugalmi állapotban, csak így az állóképességi terhelhetőségről kapnak fontos adatokat – egy kolléganő végzi, így az adatok elemzése mellett arról beszélgetünk Petrekanits doktorral, hogyan jutnak ide a fiatalok. Egyesületek, iskolák hozzák el a gyerekeket, ám vannak, akik hallották hírét a felmérési lehetőségnek és maguktól, egyénileg jönnek. A szolgáltatás mindenkinek a rendelkezésére áll és ahogy mondja: élnek is ezzel sokan. „Reggel héttől olykor este hétig ülök, és nézem a monitorokat. Néha, amikor hazamegyek, már jojózik a szemem.”

De nemcsak itthonról, külföldről is járnak hozzá, legutóbb például egy 14 éves holland gokart világbajnok jött el ide, az Alkotás utcába. Itthon a komplett kivizsgálás 30 ezer forint plusz ÁFA, de Petrekanits szerint külföldön ezzel a technikával ezer euró alatt hozzá sem kezdenek hasonlóhoz. „A magyar ember azonban nem tud ennél többet fizetni.” Pedig hasznos és akár életeket mentő lehet a felmérés. Előbbire példaként a belgákat idézi, akik ezekkel a módszerekkel már egész gyermekpopulációt mértek fel: nem véletlen, hogy rohamosan fejlődik a belga sport. Itthon az iskolákban a testnevelő tanároknak, edzőknek nincs ilyen mélységű információjuk a gyerekekről, így nem is tudják személyre szabottan terhelni őket. Pedig az eredményesség és a gyermek örömének szempontjából egyaránt kulcskérdés, hogy a legmegfelelőbb mozgásformát megtalálják számára.

Életeket pedig azért menthet a kimerítő vizsgálat, mert könnyen lehet, hogy bár az átlagos rutinellenőrzés mindent rendben talál a sportolók esetében, a speciális terheléses mérés nyugtalanító apró jeleket mutat ki. Ilyenkor nem lehet tétovázni, azonnal specialistához küldik az illetőt.

Közben a páciens végzett a terheléses teszttel, így a doktor is az adatokra összpontosít. Élvezi, amit csinál, és ez nemcsak látszik rajta, mondja is. „Hihetetlenül izgalmas ez a munka, nap, mint nap nagyszerű embereket ismerhetek meg"