Protokoll bemelegítés

“Majdnem minden tudásunkért nem azoknak tartozunk, akik egyetértettek, hanem azoknak, akik nem.” (Charles Caleb Colton)

3 perces olvasmány

Az alapos bemelegítés a sérülésveszély minimalizálása, a szervezet károsodásának elkerülése és a hatékonyabb edzés elősegítése.

Protokoll bemelegítés

A protokoll bemelegítés egy olyan bemelegítő program, amelyet az Athletes’ Performance (USA) fejlesztett ki a labdajátékosok részére. Célja volt a sérülések rizikófaktorának csökkentése. Ez egy profi sportolók részére kialakított, izomláncokban gondolkodó, dinamikus, sérülésmegelőző gyakorlatokat magába foglaló program. Többek között a Világbajnok Német Labdarugó válogatott is ezt alkalmazza edzések és mérkőzések előtt. A törzserő megteremtése elsődleges szempont a sérülés megelőzés szempontjából, hiszen a kézilabdázónak a törzse állandó rotációnak, ütközésnek, irányváltásoknak van kitéve. Az egymásra épülő gyakorlatoknak ezt a célt hívatott szolgálni, természetesen abban az esetben, ha mindez helyesen van végrehajtva. Értendő ez alatt az egyenes törzs, a feszes has, billentett medence, a helyzetek megtartása, koordinált, lendítések-lengések nélküli végrehajtás. Ebben az esetben az alábbi megvalósulási folyamatot érjük el. - farizom aktivizálása / Hátsó törzsi szakasz stabilizálása, lapocka zárásával. Természetesen ez a gyakorlat a farizom egyes részeit is aktivizálja

- a gerincmerevítő és az egész hátsó izomlánc nyújtása / Hátsó izomlánc stabilizálása és az alsó végtag nyújtása boka, vádli - elülső izomlánc nyújtása / Ez idő alatt a hátsó izomlánc részei stabilizálnak a mérlegállás alatt - törzsizmok bekapcsolása / Azok a törzsizmok kapcsolódnak be, amelyek a rotáció alatt teljes mértékben igénybe lesznek véve - a csípő mobilizálása / A kézilabdázok futó mozgása alatt is a csípő horpasz izom feszülése, rövidülése igen erőteljesen jelen van. A törzs elfordítása és a karok nyújtása kapcsán a rotáció is jelen van - a csípő horpasz nyújtása / Az előbbiekben említett kétfunkciós szerepben, az egyik oldal stabilizál, míg a másik nyújtás alatt áll - háti szakasz stabilizációja / A hát igen erőteljes szerepe miatt, szinte minden gyakorlatban funkcionálisan jelen van. Csak úgy, mint a játék folyamán a hátizmoknak prioritása van a törzs stabil helyzetének megteremtése végett - combizmok bekapcsolása / A lábak emelése, lendítése, illetve a guggoló helyzet kialakítása alatt, a combhajlító és feszítő izmok ellentétes bekapcsolódása oldalaktól függően kapcsolódnak be a feladatok során. - oldalirányú mozgásra történő felkészülés / Az oldal irányú haladás közben, az oldalsó külső csípő feszítő izmok aktivizálása történik meg. A szumó guggolás alatt arra kell ügyelni, hogy a gerinc háti szakasza mindvégig egyenes maradjon. Tehát csak addig ereszkedjen le a sportoló, ameddig nem jelentkezik görbület az ágyéki szakasz tájékán. Ebben az esetben rongáló hatást válthat ki a gerincoszlopra.

- dinamikus nyújtás és dinamikus stabilizáció / A melegítés utolsó fázisában komplex módon jelentkezik a dinamika és a stabilizáció. Ennek a hirtelen megállás, irányváltás, ritmusváltás, cselezés esetén lehet jelentősége a törzs jó egyensúlyhelyzetének megtartása érdekében.

Mérkőzések előtt 7-8 percet vesz igénybe. Edzések alkalmával 10 perc vagy kicsivel több időt is szánhatunk rá.

Ezután következhet a sportára jellemző speciális bemelegítés. Azaz a sajátos gyorsító-, és technikai mozgások szakasza.