NEKA képzési anyaga (játékok, küzdelem, képzés) részlet

Az MKSZ engedélyével.

2 perces olvasmány

Ifj.Kiss Szilárd és Imre Vilmos edzők közremüködésével nagyon érdekes bepillantást kaphattak a NEKA hallgatóinak segítségével mindazok, akik a Balatonfüredi edzőtovábbképzésen megtekintették bemutatójukat. A NEKA képzési anyagában található technikai képző gyakorlatok, címmel.

1. Ha van kellő időnk és fantáziánk sok érdekes dologgal tudjuk színesíteni foglalkozásainkat. Ebben a klipben több lehetőséggel van szerencsénk találkozni, amit beépíthetünk a saját környezetünkben is. Labda markolásával és az eszközzel történő hely és helyzetváltoztatások, keményen igénybe vehetik játékosaink kar, váll, mell és törzsizmait. A csukló és az alkar megfelelő megerősödése, alapja e gyakorlat (játék) végrehajtásának. A szabályok módosításával, nehezebbé, de egyben egyszerűbbé is tehetjük a játékot. Ezzel egy időben a túloldalon látható, milyen előkészítő mozgás szükséges ahhoz, hogy képesek legyünk eljutni erre a szintre.

A következő játék egy fokozattal könnyebben végrehajtható. Fiatalabb vagy képzetlenebb gyerekekkel lehet játszani! A nem túl kényelmes testhelyzet, és a labda állandó markolása teszi nehézzé a feladatot.

2. A küzdőjátékok nagyon hasznos kellékei a gyerekek felkészítésének. Kellő harciasságot, a küzdelemben való „győztes” hozzáállást tanulhatják meg tanítványaink. Az első játékban több lehetőség nyílhat a cél meghatározás kapcsán. Labdaelütés, a társ elhúzása stb. A második játék az egyensúlyi helyzetből történő kibillentést tűzi ki a célkeretbe! Több lehetőség nyílik ebben az esetben is például, a kiinduló testhelyzetek változtatásával.

A fogójátékban az edző minden esetben jelzi, hogy a „menekülő” játékosoknak milyen alakzatokba kell összeállniuk. (párba, hármasok, négyen stb.) A labdát birtokló fogó közvetlenül is képes megérinteni valakit, vagy az összeállt alakzatok előtt egy lövő csel végrehajtásával, jelzi, hogy röppenjenek szét a többiek. Ekkor lehetősége nyílik elfogni valakit a társak közül.

3. Ezen a felvételen, egymással szemben elhelyezünk játékosokat tetszés szerinti kiinduló helyzettel. A szemben lévők közül, akik azonos számjelzést kaptak, egyénileg küzdenek meg a labdáért. Sok variáció képzelhető el ebben az esetben is. Védeni kell a labdát, el kell csenni a labdát, gyorsan rá kell feküdni stb