Mit tegyek?

Tételezzük fel, hogy nem a legmagasabb osztályban dolgozol, de játékosaid életkora a felnőttekéhez közelit, vagy már az is. Teljesen mindegy, hogy lányok vagy fiúknak, vagy az edzője. Gyakran előfordulhat egy olyan állapot, amikor hirtelen, vagy egy folyamat negatív hozadékaként, minden összedőlni látszik és ezért értetlenül állsz a kialakult helyzet miatt.

4 perces olvasmány

Ha azt veszed észre, hogy játékosaid mentálisan nincsenek a pályán. Úgy tűnik, mint ha egy másik mérkőzésen lennének. Nincsenek tisztában a felelősségükkel és azzal, hogy a bátortalanságuk sokszor csak negatív irányba tereli a csapat játékát. Nos, ez a probléma a legmagasabb osztályban is előfordul.

Igen a mentalitás fontos dolog! Sokan nem fordítanak elég figyelmet rá, de így van! A sportolók ilyen fajta felkészítése azonban nem a mérkőzésnapján kezdődik el, pláne nem a mérkőzés előtt közvetlen! El kell kezdenünk a felkészülés legelején. Hiszen a munka, amit el akarunk végeztetni velük már kétségessé, teheti a várt eredményt. Ha nem hiszik el, hogy az jó és hasznos lehet számukra, nos, felesleges időtöltés áldozatai lettünk! Nagyon fontos, hogy a képzettségbeli színt megfelelő legyen az elvárásaidnak. Ne kérj olyat, amire még nincs készen a csapat, és az egyén azon belül. Azonban csak azt kérd tőle számon, amit megtanítottál, megmagyaráztál és le is gyakoroltattad vele. Sokszor az a hiba, hogy a technika mögé nincs beillesztve a kellő kondicionális képzés. Erősnek, határozottnak kell éreznie magát a sportolónak abban a mozgásban, amit elvárunk tőle. Előfordul az az eset is, hogy olyan mozgásokat erőltetünk játékosainkra, amiben a cselező készségnek óriási szerepe van, de sajnos a felkészültség nem alkalmas erre. A fordítottja is igaz lehet, miszerint, hogy jól cselező, a védőkhöz közeli területeken kiváló előnyöket képező játékosokat kényszerítünk a távoli lövésekre.

Több esetben az is hiányosság, hogy nincs vezére a csapatnak. A meghatározó személyiségek nem tudják érvényre juttatni tudásukat, mert elbizonytalanodnak. A törés lehet egyedi, és belülről jövő, de lehet külső gát eredménye is. Az ilyen problémával küzdő egyénnek nincs partnere, kevés az információ, nincs kellő erő, vagy állóképesség stb. A fiúk esetében a vizuális támogatás elegendő tud lenni, de a lányoknál fontos a verbális megerősítés is! Az is előfordul, hogy magában a mozgásban van a baj. Rossz irány, nem megfelelő tempó stb. Szóval mindent meg kell vizsgálni. Sokszor tapasztalható az edző értetlensége,- hát ezt nem hiszem el – mondja, - ilyen nincs – és ehhez hasonló megjegyzéseket fűz a látottakhoz. Talán még sértésnek is veszi, hogy a dolgok így alakultak egy játékosával, vagy az egész csapatával. Éppen ezért ne megbántottnak érezze magát, hanem ellenkezőleg segítőnek kell lenni ilyen esetekben! A lelki és szorongó bajokat nagyon nehéz a mérkőzés adott pillanatában megoldani. Sok esetben a játékosok hajlamosak cipelni a terheket és a rossz pillanatokat. Ilyenkor kell azt mondani, hogy felejtsd el, vagy engedd el végre a rosszat! Kialakulhat tehát ott és akkor, előre nem tervezhető hiba, amikor erre egyáltalán nem számíthatunk.

Mit tehetünk abban az esetben, amikor egyik játékosunk formája ingadozni kezd? Elképzelhető egy hosszabb folyamat kapcsán, például az előző szezonban bátrabb, kreatívabb volt és most hiányérzetünk van. Olyan is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra kerül negatív pályára a játékosunk. Mit tehetünk?

Ha valaki nem bízik magában, akkor nem a terheket kell növelni, pont ellenkezőleg. Hiszen valami történt vele, aminek az okát fel kell kutatni. Az első, hogy leülök vele és átbeszélem a volt és az aktuális helyzet közötti különbséget. Miért jutottunk el idáig és hogyan történhetett ez meg? Az is lehet, hogy olyan dolog fog felszínre jönni, amire nem is gondolnánk. Fontos a kommunikáció oda-vissza áramlása. Általában az időmúlásával a játékosok fejben erősebbek, mint korábban. Ha az ellenfél jobban, megkülönböztetett figyelemmel készül rájuk, mint korábban ez meghatározó lehet. Ilyenkor technikailag kell támogatni, hogy legyen valami új dolog, amit elővehet. Értelemszerűen nem egyszerű gyorsabbnak, erősebbnek lenni egy bizonyos életkor, vagy korlát felett. De jobban elővételezni, megelőzni bizonyos dolgokat az ellenfél egyes lépéseire azt nagyon is lehet. Ezért kell elemezni saját magukat is a sportolóknak. A magukat kicsinek tartó játékosok azért hajlamosak feladni a további készülést, mert úgy gondolják, hogy ők mindent megtettek és ennyi volt! Ez hiba! Itt lép az edző a képbe és segít. Ha tud, persze és ha akar! Pedig van esély az ismételt feltöltődésre csak szándék kell hozzá, a játékos és az edző részéről egyaránt.