Milyen nehézséggel kell megküzdeni a pályakezdő edzőnek?

Ajánlom figyelmébe minden kezdő edző kollégának, különös tekintettel volt tanítványaimnak, akik igen szép eredménnyel tették le záróvizsgájukat a BSU által szervezett kézilabda edző kurzuson.

5 perces olvasmány

Nagyon lényeges, hogy mielőtt elvállal valaki egy munkát, legyen tisztában a feladat jelentőségével. Segíteni szeretnék mindazoknak, akik kellő tapasztalat hiányában bizonytalanok. Mire figyeljünk ha munkát keresünk? Ha elvállaltuk, hogyan viselkedjünk, és mit kell tenni az első időszakban? Pályakezdő edzőként nehéz megítélni, hogy a választás ne legyen elhamarkodott. A realitás azonban ritkán ad választási lehetőséget, mert általában a klubok keresnek szakembereket, mint fordítva. Azonban egy bizonyos szakmai szint alatt, már nem a szelektálásra, hanem az elfogadásra terelődik a hangsúly. Ezen szakosztályok a szakemberek képzettségét és a gyakorlati tapasztalatát helyezik előtérbe a válogatás kapcsán. Persze ennek jelentősége csökkenhet, ha a „periférián”, vagy egy kisebb településen kínálnak állást. Nos, ebben az esetben kell jó döntést hozni a munkát keresőnek, mert az ilyen szakosztályok, nem igazán mérlegelnek, csak a licenszre koncentrálnak, hogy az megfelelő legyen.

Hogyan lehet elkezdeni egy beilleszkedési folyamatot? Tanácsaim a következők, 1. Az első benyomások Nagyon lényeges, hogy felkészültek és figyelmesek legyünk az első adandó alkalommal, mert sajnos bármenyire is szeretnénk elkerülni, de az előítéletek és a korai vélemény alkotás, nem könnyíti meg a munkánkat és a kialakulandó kapcsolatainkat! 2. A tények elfogadása Nagyon hamar igyekezzünk alkalmazkodni az infrastruktúrához, az eszközökhöz és legfőképpen a személyi adottságokhoz! 3. Megfelelő kommunikáció Legyünk határozottak, érthetőek és kellően nyitottak. Ha szükséges, legyünk megértőek és türelmesek, főleg a játékosokkal, illetve a vezetőinkkel szemben. 4. Tapasztalatszerzés, tanulás A lehető legrövidebb idő alatt igyekezzünk alkalmazkodni az adott objektív és szubjektív feltételekhez. Ha elvárásaink voltak és ezek elmaradtak az elképzeléseinktől, mihamarabb változtassunk rajta!

Mire kell figyelni és mit kell tenni a kezdő vagy az újonnan érkező edzőnek? - Ismerjék meg játékosaim és a vezetők a gondolkodásomat. - Legyek nyitott a külvilágra! - Minden megoldandó feladat előtt a tágabb célra kell koncentrálni, vagyis a végéről induljunk el és közelítsünk a részletek felé. Mindig a prioritásokra koncentráljunk. Ne merüljünk el a részletekbe. - Képes legyek meghallani mások mondandóját, figyeljek a visszajelzésekre. Ne csak magammal legyek elfoglalva. - Ne tűnjek „szakbarbárnak”. Legyek „ember” akár pedagógus, vagy pszichológus, ha a szükség úgy hozza.

Észre kell venned! • A lehetőségek adva vannak, amin nem tudsz változtatni! Meg kell ismerned a játékosaid emberi és szakmai adottságait • Ha Te vagy az új egy régi csapatnál a szociálisháló adva van, valószínű nem jól működött előtted, mert azért kerültél oda. • Minden csapatban vannak megmondó, visszahúzódó, végrehajtó, centrumban lévő és a periférián lévő játékosok. Tudd meg, hogy ki-kicsoda? • Meg kell találnod a hangadó játékosokat, akik képesek magukkal vinni a többit. Persze csak abban az esetben, ha az irány helyes!

Meg kell találni az optimális légkört a hatékony munkához!

1. Csak olyan taktikát erőltess, amire a játékosaid technikai felkészültsége lehetőséget ad. 2. Érezzék jól magukat a játékosok a mozgásokban. Ha elfogadták és együtt tudnak élni vele, a dolgok jól fognak működni, ha nem változtatnod kell! 3. Rá kell jönnöd miért nem működnek a dolgok. Főleg egy női csapat esetén, emberi oldalról keresd a hibát, ne szakmai megközelítésben. Sok esetben, a kicsi dolog tud nagy galibát okozni.

Javaslom, hogy minden újjonan érkező edző vizsgálja felül a csapatkapitány személyének alkalmasságát, és ha nem felel meg az alább felsorolt feltételeknek, szorgalmazza egy új kapitány megválasztását.

A csapatkapitány személye

a. Minden csapatkapitány megválasztása az edző szándékától függ. b. Ha Ő maga jelöli ki a kapitányt. Nem bízik csapata belső erejében, vagy a jó megítélő készségében. Fél attól, hogy számára nem a megfelelő személyt választják a játékosok! Más részről nem tartja elég felkészültnek játékosait, hogy el tudják dönteni, ki lehet alkalmas kapitánynak.

c. Felnőtt csapatok esetében, ha az edző hisz csapata belső kohéziójában, erejében, rábízza ezt döntést a játékosaira, akik vagy nyíltan, vagy titkosan szavaznak.

Csapatkapitány

• Képviseli a játékosok érdekeit az edző, vagy a vezetőkkel szemben. • Segíti az edző munkáját, az öltözői és a pályán kívüli helyzetekben. • Közvetíti az edző, vagy a vezetők elvárásait, kéréseit a csapat tagjai felé. • Ugyanezt fordított esetben is meg kell tennie.

a. Legyen domináns személy szakmai vagy emberi oldalról. b. Alapvetően középpontba kell lennie. c. Lehetőleg jól tudjon kommunikálni, bátran vállalja fel véleményét oda-vissza alapon. d. Legyen hangadó és tudjon objektívan dönteni. e. Képes legye társait minden helyszínen befolyásolni, motiválni.

Az edző az a személy, akinek minden helyzetben a tekintélyével, felkészültségével mindent el kell követnie, hogy a fejekben lévő rend össze-, vagy visszaálljon! • Nem a tapasztalt játékosnak van igaza!

• Mondj nemet a húzóembereknek is, ha kell!

• „Erődemonstrálás” Lényeges és fontos!

• Ne marasztald el a fiatalt, csak azért mert az”öregtől” tartasz!

• Konfliktuskerülés, időhúzás!

• A feszültséget kezelni kell!

• A problémamegoldás egy csapatjátékon belül igen fontos feladat.

Minden edzőt láthatatlan szálon mozgatnak.

Bárki és bármi lehet, de csak te tudod kompenzálni vagy ellensúlyozni, hogy mindez, milyen mértékben gátol vagy támogat. Fontos a személyes karaktered kérdése is, hiszen az nem vezető, akinek nincs hitvallása Tudnia kell a környezetednek, hogy számodra mik a fő csapásvonalak szakmai vagy erkölcsi oldalról. Tudnia kell a környezetednek, hogy számodra mik a fő csapásvonalak szakmai vagy erkölcsi oldalról. A nagy kérdés azonban az, hogy a „vezér” a hatalom birtokában milyenné válik! Nem elhanyagolható a következmény, miszerint a hatalom vagy a siker elvakít, vagy halandó földön járó ember tudsz maradni.

Milyen lenne az ideális edző? Legyen megfelelő önértékelésem és ez legyen közel azonos mások véleményével. Milyen vagyok és ennek a megítélése? Milyennek gondolom magam? Nem minden esetben azonosul azzal, hogy milyen is vagyok valójában?

Azon egyszerű oknál fogva, mert eltérően tőlem, a környezetem másként lát és ítél meg engem, mint ahogy azt én elképzelem. Azonban ha a közeli és a távoli környezetem is hasonlóan vélekedik rólam, mint ahogy én érzem, akkor minden rendben van velem!