MÉRKŐZÉSEK, EDZÉSEK ÉS JÁTOKOSOK ELEMZÉSE.

Fiatal edzőként megfogadtam, hogy a csapataimat soha nem fogom olyan helyzetbe hozni, hogy a mérkőzések előtti vizuális felkészítés során bealudjanak a monoton, kifejezetten hosszú és nem lényegre törő videózás, vagy DVD nézése alatt.

4 perces olvasmány

Fiatal edzőként megfogadtam, hogy a csapataimat soha nem fogom olyan helyzetbe hozni, hogy a mérkőzések előtti vizuális felkészítés során bealudjanak a monoton, kifejezetten hosszú és nem lényegre törő videózás, vagy DVD nézése alatt. Minden esetben ki akartam emelni a lényeget. Kezdő edzőként ezt jóval részletesebben csináltam. Akkoriban minden apró momentumban lényeget láttam. Egy dologban voltam biztos, hogy nem szabad leültetnem a csapatom és összefüggő félidőt, vagy mérkőzést mutatni Nekik! Játékos koromban 15-20 percnél tovább nem tudtam figyelni, mert elkalandoztak a gondolataim, vagy elálmosodtam a levegőtlen helyiségben. Különösen akkor, ha az edző nem mondott semmit, vagy lényegtelen, sablonos dolgokról kezdett beszélni. Legyen az új dologra történő felkészítés, vagy a lejátszott mérkőzések utólagos elemzése, mindig a lényegre kell fókuszálni. A másik fontos kritérium az idő. Amennyiben hosszúra sikeredik az anyag, elveszti hatékonyságát, zavarossá és unalmassá válhat.

Amikor a csapatot elemzem, nem hagyhatom figyelmen kívül az egyéneket sem. Persze lényeges, hogy a csapat taktikája milyen formában és hogyan tud érvényesülni, de az is meghatározó, hogy az egyéni szerepvállalások egy adott mozgásban mire képesek. Pontosítva az sem elhanyagolható tény a felkészítés kapcsán, hogy az ellenfél, vagy a saját csapatom taktikája, melyik játékossal, és annak milyen tevékenységéből fakadóan tud életképes lenni! Ebben van a lényeg, amihez rutin és tapasztalat szükséges, hogy ez egyértelmű legyen az edző számára! Ha az edző ezt észreveszi és képes ezt lekommunikálni a csapatával, akkor értelmet kap a képi információ. A hiba vagy a jó dolgok felismerése és azok fájlokba állítása egy dolog. A másik pedig az, hogy kapjanak magyarázatot, kommenteket a játékosok a látottakra. A lehető legjobb módszer az interaktív elemzés, amikor van lehetősége reagálni a játékosnak egy-egy nem világos szituációra. Mindig kell felelőst találni a jó és a hibás dolgokra, mert csak így van reális esélye a számon kérésnek. Minden játékosnak és edzőnek nagy segítsége a képi elemzőmunka. Ki lehet venni, le lehet lassítani, vissza lehet játszani nemcsak taktikai, hanem technikai elemeket is. Egyes mozgások technikai elemzése kapcsán, amikor a játékos szembesül a cselekedeteivel, tudatosul benne a hibajavítási vagy a megerősítési szándék. Rögzíthető a lövés technikája, elrugaszkodás, lendítő fázis, karmozgás, törzshelyzete, talajra érkezés, mozgás ritmusa és megannyi lehetőség, hogy az edző tökéletesen tudja fejleszteni tanítványát. Volt szerencsém részt venni az elmúlt esztendőben egy elemző program elkészítésében. A Pro-analysis KFT az úgynevezett „Match-meeting” szoftverét a labdarúgásban alkalmazta sikeresen. Most már én is használom a programot.

A szoftver alkalmazásával megrövidül, és lényegesen kezelhetőbbé válik a mérkőzéselemzés. Nem kell hosszú órákat vagdosni és külön felvenni a támadás vagy éppen a védekezésben elmentett részeket. A program képes rengeteg mérkőzés elmentésére. Az edző feladata, hogy a futatott mérkőzés alatt, amikor el kíván menteni valamit, leállítja és rögzítheti az elmúlt 6 másodperc eseményét. Az edző így képes a csapatnak, vagy a játékosainak külön információkat küldeni. Nagy előnye a programnak, hogy bármikor és bárki, aki regisztrált a csapat oldalán, e láthatóvá válik, sőt Ő is küldhet hozzászólást az edzőnek. Nem szükséges egy időben, egy helyen tartózkodni a csapatnak. A program hozzáférhető tablet vagy telefon segítségével is. A mérkőzés megtekinthető teljes terjedelemben és vágott formában is.

Tételezzük fel, hogy egy sportklub egy akadémia, vagy valamelyik kézilabda szövetség, több csapatát is fel kívánja vinni a programba külön-külön. Megteheti. Hiszen ha a válogatott tagjai az összetartás után hazatérnek a klubjaikba, a szövetségi edző bármikor elemezni képes a múlt történéseit. A játékosok pedig szabadidejükben megnézhetik. Bármilyen film felvihető a rendszerbe. Nevelőedzők képesek technikai elemeket is elemezni, vagy szemléltetni a tanítványainak. Gondoljunk csak bele. Egyéni képzések alatt pereg a kamera. A feltett anyagot az edző elemzi és a kívánt észrevételeit megteheti. Nem szükséges időpontot egyeztetni, mert mindenki akkor tekinti meg, amikor éppen lehetősége nyílik rá. Lejátszott mérkőzésekből lényeges dolgokat lehet elmenteni, és hozzászólásokat tenni a tanítványok felé. Nincs szükség a mindennapos taktikai értekezletekre!

A program az utánpótlás vonalon, főleg az oktatás, a hibajavítás és az egyéni képzés területén vállalhat szerepet hangsúlyosan. Ezen túlmenően azt gondolom, hogy az utánpótlás-nevelés területén, akkor lehet a leghatékonyabban alkalmazni a szoftvert, ha egy szakmai vezető tartja kézben és koordinálja a munkát. A felület nagy előnye, hogy egy helyen látja az összes csapatát. Az edzőt, a játékosait, és azonnal tud segíteni, ha valahol szükség van rá. Jó szívvel ajánlom a programot mindenkinek! Annyi a teendő, hogy fel kell venni a kapcsolatot Velük az alábbiak szerint.