„KÉZILABDA AZ ISKOLÁBAN”. Vendégségben Nyíregyházán.

Az MKSZ engedélyével.

2 perces olvasmány

A program részeként április 21-én egy egész napos (bemutató edzésekkel, szakmai előadásokkal és műhelybeszélgetéssel tarkított) szakmai napon vehettem részt a térség testnevelő tanárai és kézilabda-edzői társaságában a Bem József Általános Iskolában. A kiváló kezdeményezés 2013-ban 50 iskolában, 52 testnevelővel indult, amely 2014 óta immár 91 oktatási intézményben működik. A program keretében 91 általános iskolában több mint 3000 tanuló vesz részt központi tanterv alapján a képzésben, 108 testnevelő tanár irányításával. Induláskor a cél az volt, hogy a testnevelők a szövetség szakmai anyagai alapján építsék be a kézilabdázást a testnevelés-órák anyagába, ezzel szélesedjen kézilabdázás.A program keretén belül – a minél magasabb képzés biztosítása érdekében - április hónapban négy alkalommal, különböző helyszíneken a testnevelők részére tovább képzést szervez az MKSZ, ahol a programban részt vevő iskolák testnevelői mutatják be korosztályra, nemre vonatkozólag a pillanatnyi felkészültségüket. Még akkor is üdvözítő kezdeményezés ez, ha csak egy cseppnek tűnik a tengerben ez a 91 iskola, aminek száma növekedhet szeptember hónapra 120-ra. Mint, ahogy a vendéglátó iskola egyik testnevelőjétől megtudtuk, e program keretén belül sikerült első alkalommal megoldani, hogy az alsó tagozatban is szaktanár tanítsa a testnevelést. Mint azt már korábban, és számos munkám során említettem, a kisiskoláskorban igen hatékonyan lehet fejleszteni a gyerekek koordinációját. Tehát nem elhanyagolható pozitív hozadéka lehet a programnak, hogy egyre több intézményben kezdik felismerni a kisiskoláskorú testnevelés jelentőségét!

1. Ezen a felvételen a labda fogása, gurítása, leütése, elhajítása, dobása, elkapása a célfeladat. Röviden, barátkoznak a gyerekek a játékszerrel.

2. A hangulatteremtő fogó játékok alatt, eleinte együtt mozognak a gyerekek párban, mint egy csapat. Teljesen mindegy, hogy menekülni vagy kergetni kell a másikat. Össze kell dolgozni a párjukkal. Majd érintő fogókat láthatunk, különböző megkötésekkel.

3. A halászfogó variáns alatt a gyors irányváltások, cselek, térben történő helyezkedések és minimális elővételezési szándék kialakítására irányuló törekvések előkészítésére jó ez a játék. Párban 1:1 elleni fogó, a küzdelmet és csatát hozza felszínre a gyerekek között.

4. Ebben a játékban, a zsámolyon álló gyerek a kaput helyettesíti. Két csapatban játszanak a gyerekek. Van mit védeni és van hová adni a labdát, hogy pontot kapjon a csapat. Persze van olyan terület, ami el van zárva minden gyerek elől, legyen védő vagy támadó. Egyfajta szimulálása a kapuelőtér vonalnak.