Hogyan építsük fel az éves edzésmunkát?

Sokszor és sokat beszélünk arról, hogyan állítsuk össze az éves edzéstervünket.

3 perces olvasmány

Több esetben talált meg fiatal, leendő kolléga azzal a kéréssel, hogy segítsek az éves edzésterv elkészítésében, mert a képzést vezető szakmai stáb ezt igényli tőle. Már a képzés elején ezt kérni egy gyakorlattal nem rendelkező hallgatótól, nem célravezető, ugyanis az esetek többségében nem Ő, hanem valaki más fogja elkészíteni helyette!  Nos, egy tapasztalattal rendelkező edző számára sem olyan egyszerű feladat megszerkeszteni, tervet készíteni az előtte álló feladatairól, hiszen ez nagyon bonyolult és egyedi is lehet, mert nem lehet független a csapata életkorától, minősítésétől, vagy éppen hely és eszköz állomány lehetőségeitől. Mint minden esetben az oktató-nevelőmunkában is a globális, illetve a távlati célok, elképzelésektől kell közelíteni a tervkészítés kapcsán! Nem működik ez másképpen az edzéstervek elkészítéskor sem. Több kérdésre kell tudnom a választ, ha megközelítőleg pontos tervet akarok készíteni!

Sokszor és sokat beszélünk arról, hogyan állítsuk össze az éves edzéstervünket. Több esetben talált meg fiatal, leendő kolléga azzal a kéréssel, hogy segítsek az éves edzésterv elkészítésében, mert a képzést vezető szakmai stáb ezt igényli tőle. Már a képzés elején ezt kérni egy gyakorlattal nem rendelkező hallgatótól, nem célravezető, ugyanis az esetek többségében nem Ő, hanem valaki más fogja elkészíteni helyette!  Nos, egy tapasztalattal rendelkező edző számára sem olyan egyszerű feladat megszerkeszteni, tervet készíteni az előtte álló feladatairól, hiszen ez nagyon bonyolult és egyedi is lehet, mert nem lehet független a csapata életkorától, minősítésétől, vagy éppen hely és eszköz állomány lehetőségeitől. Mint minden esetben az oktató-nevelőmunkában is a globális, illetve a távlati célok, elképzelésektől kell közelíteni a tervkészítés kapcsán! Nem működik ez másképpen az edzéstervek elkészítéskor sem. Több kérdésre kell tudnom a választ, ha megközelítőleg pontos tervet akarok készíteni!

1. Mit akarok elérni egyénileg a játékosaim kapcsán? Hogyan tudom elérni, hogy a technika és a kondicionális háttér egymásra épüljön? 2. Milyen lépéseket, és ezt hogyan ütemezve kell meglépnem, hogy a csapat támadójátéka és védelme folyamatosan hatékonyan tudjon működni? 3. Mikor, és milyen mértékben kell hangsúllyal, vagy kisebb mértékben alkalmazni az egyes kondicionális képességek fejlesztését? 4. Mit, mikor és hogyan kell játékosaim előre nem kalkulálható sérüléseinek rizikóját csökkentenem? 5. A versenynaptár szerinti események, időszakokra osztják az évet. Tudnom kell, hogy e periódusokban, hogyan adagoljam a képzési feladatokat? 6. Hogyan töltsem meg tartalommal ezen időszakokat? Mikor, mit kell tennem, hogy a folyamatok egymásra épüljenek, és ezek ne taszítsák egymást? 7. Ezek ismeretében tudom leszűkíteni a heti feladataimat. Mit helyezzek előtérbe, és hogyan lépegessek előre a megoldandó feladataimban? Hogyan és mikor nyúljak bele az eredeti terveimbe, ha a dolgok nem úgy hatnak, ahogy ezt előre elterveztem?

Az igazi edzői „véna”, vagy hozzáértés, minden esetben a problémamegoldásban keresendő. Nincs olyan edző, aki korrigálás nélkül végre tudja hajtani a terveit. A lényeg a „pici” dolgokban van! Eleinte még csak érzed, később viszont fel kell ismerned a hibát! Tudnod kell, hogy mikor és persze hogyan, vagy képes visszafordítani a folyamatokat a helyes útra!

Segíteni szeretnék, hogy a képzési feladatok az edzéstervedben, milyen arányban forduljanak elő. Mikor lenne célszerű és ezeket, milyen százalékos arányban tudnád beépíteni az előtted álló évben. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a saját véleményem látható az ábrákban. Ahogy én gondolom. Azonban nem győzöm kihangsúlyozni, hogy a lényeg a részletekben rejlik!

1. Felkészültség 2. Kompromisszum készség 3. Kommunikáció 4. Következetesség 5. Hibajavítás 6. Folyamatos kontroll

Az első ábrán, (I. ábra) négy képzési csoportot különítettem el, más-más jellegű célzattal. (A. B. C. D.) Mint látható, egymástól eltérő edzésfeladatokat tartalmaznak. A második ábra (II. ábra) az időszakokat emeli ki az éves tervezetben, valamint arról ad képet, hogy e periódusok alatt, milyen százalékos arányban kellene jelen lennie. Jó munkát kívánok mindenkinek!