Az edző problémamegoldó képessége

Miként tudod érvényre juttatni az akaratodat egy olyan szituációban, amikor Te sem vagy biztos abban, hogy a javaslatod meg fogja állni a helyét? Hiszen, nem rendelkezel kellő felkészültséggel ebben a témában. Nem volt még ilyen problémával dolgod a praxisod alatt. Vigyázz! Ne tegyél elhamarkodott kijelentést a játékosaidnak! Azonban valamit kell mondani, az nem lehet, hogy nincs véleményed!

3 perces olvasmány

A legkevesebb, amit meg kell tenned, hogy közlöd a játékosoddal, hogy a jelen helyzet még nem alkalmas arra, hogy választ adj. Át kell gondolnod, mert nem akarsz elhamarkodott véleményt alkotni. Ha így teszel, vigyázz, hogy ne hezitálj, a következő edzésre valamit ki kell nyilvánítanod. Használd fel ezt az időt arra, hogy tanácsot kérsz, szakembertől, kollégától vagy bárki olyan személytől, aki hiteles tud lenni a keresett megoldásban.

Persze az lenne a legjobb, ha a felmerülő akadályt még melegében képes lennél helyretenni. Nehezebb a helyzet, ha két vagy több játékos között alakul ki ellen vélemény és Neked kell csinálni rendet a fejekben. Természetesen ebben az esetben nem tudsz olyat mondani, ami mindenkinek tetszik. Nagyon megfontoltan tedd meg az első lépést és kellően mérlegelj, hogy kik között alakult ki a feszültség. Minden esetben az erősebb karakterű játékosodat kell megállítani és ész érvekkel felépíteni a magyarázatodat. A másik játékosod ezt a lépésedet pozitívan fogja értékelni és máris partnert lát Benned. Nincs örök érvényű igazság, mint ahogy ugyanolyan edzéshelyzet sem fordul elő gyakran! Minden szituáció más és más! Ne keress, többet a fejedben, nem fogsz találni csak hasonlóságot. Minden esetben a csapat érdekeit kell szem előtt tartani! Hozz akármilyen döntést, ennek azonnal elfogadásra kell jutni, az összes játékosod fejében, még melegében.

Tehát, nem az öregnek, nem a meghatározónak, és nem az erősebbnek kell igazat adnod, ha nincs igazuk, mert rosszul gondolnak, tesznek bármit is az edzésen, vagy a mérkőzésen. Sokszor azt látom, hogy fiatal, de elég gyakran a tapasztaltabb edzők sem mernek nemet mondani, az úgynevezett húzóembereknek, még ha teljesen világos, hogy nem nekik van igazuk! Ez lényeges és fontos lépés az „erődemonstrálás” szempontjából! Az edző az a személy, akinek minden helyzetben tekintélyével, felkészültségével mindent el kell követnie, hogy a fejekben lévő rend visszaálljon! Könnyű szerrel és gátlástalanul képes letolni, elmarasztalni fiatal játékosokat az edzőjük. Lássuk be, olykor teljesen alaptalanul. Teljesen hibás felfogás és gyenge karakterre vall, amit még a húzóemberek is megmosolyognak a „mesterük” háta mögött!

Vannak azonban problémakerülő kollégák, akik nem foglakoznak annyira a zavart okozó feszültségek megoldásával. Minden esetben a kompromisszumra törekednek, nem szeretik a konfliktusokat! Hibás megfutamodás, mert rövid időn belül, egy vagy több játékosból álló csoport fogja átvenni a csapaton belüli irányítói szerepkört. Igazán fontos, hogy a szakemberek átérezzék jelentőségét annak, hogy egy közösségen belül történő feszültségek kezelése igen is fontos. Általában a sikertelen periódusok, rengeteg félresöpört, feledésbe merülő konfliktust, megoldatlan problémát képes felszínre hozni. Olykor ennek kezelése, már sajnos lehetetlenné válhat a sok régi „sérelem” felszaporodása miatt.

Talán majd a képzésben fellelhető ezen szegmensével is kéne foglalkozni minden edzőnek! A csapaton belüli problémamegoldás igen fontos feladat.