A gyors labdafelhozatal oktatása II. rész

Az elindított képzési fázisokat követően, lépésenként haladjunk a taktikai elképzeléseinkkel.

3 perces olvasmány

Tanítványaink ezek szerint, túl vannak az alapok elsajátításában.

- időben történő elindulás - a labda átvétele minden irányból mozgás közben - a labda nélküli játékos üres területre történő helyezkedésének lényege - a labda továbbítása megfelelő erővel és pontossággal

A hangjelzésre történő, vagy valamilyen tevékenység elvégzését követő gyors elindulásokat, már a kezdet kezdetén építsük be az oktatás folyamatába. Másik lényeges és hasznos segítség a távolság és a mozgásirányok hatékony felismerése, megérzése kapcsán, hogy jeleket, jelzéseket használjunk az előkészítő időszakban. A gyerek térlátása és a térben történő mozgása folyamatosan fejlődni fog. Ezzel együtt a gyerekek tempó és ritmus érzékelésének folyamatos igénybevételével a határozottsága, egyben a felismerő készsége is pallérozódik. Nem igazán tudjuk szétválasztani az előbb említett koordinációs feladatok megvalósulását, ha kompakt módon állítjuk össze a feladatokat. Eleinte ne kényszerítsük a gyerekeket egyes területek irányított megjátszására. Találják meg maguk, ismerjék fel egyénileg a lehetőségeiket. Ez persze nem fog sikerülni hathatós segítség nélkül! Sűrű szüneteket, és gyakori magyarázatokat kell adnunk a gyakorlatokat megállítva. Járjuk le velük, mozgassuk le a gyerekeket az általunk helyesnek tartott útvonalakat. Eleinte sűrűn, majd egyre ritkábban instruáljuk Őket! A labdás és labda nélküli térben történő mozgás az egyik legnehezebb taktikai feladat. Abban az esetben várhatunk el előrelépést egy általunk meghatározott taktikai folyamatban, ha előtte a gyerek ismeri, és ez által felismeri a lehetőségekben rejlő megoldásokat. Ha az alábbi kérdésekre a válaszokat tudni fogják tanítványaink a fejlődésük garantált lesz.

- Miért kell megállni a labda birtoklása alatt? - Miért kell továbbítanom a labdát? - Kinek és milyen irányba kell átadnom a labdát? - Miért kell folyamatosan mozognom a labdával, amíg csak lehetséges? - Hogyan helyezkedjek az üres területre, hogy megjátszható legyek a labdával? - Miért kell közeledni, vagy távolodni a labda nélküli játékosnak a labdát birtokló helyzete szerint? Ne kövessük el azt a hibát, hogy olyat várjunk el a gyerektől, amire még sem fejben, sem testtudatban nem érett meg. Nos, a fenti tudásszintek sportágunktól és a kézilabda pályától független területeken is képzési fázisok. Hiszen a labdajátékok alapja ez! Az oktatásnak el kell jutnia egy olyan szintre, hogy a labdafelhozatal magába hordozza a játék lényegét. Pontosabban a létszám fölény kialakítását. Az eredmény nem a mozgások, játékok elnevezésében, hanem a helyes irányok és az ebből adódó létszámfölény kialakításában lesz. A tanítványaink nem előre programozható „robotok” legyenek, hanem a lehetőségeket felismerő és jó döntéseket hozó kreatív gyerekek. Nagyon sok előkészítő és rávezető játékot alkalmazzunk ennek érdekében. A végső cél elérését lépésekkel és nem azonnali tényszerű gyakorlással érhetjük el. Változatos ingerek és szokássá érett alkalmazásokat igényel a tanítás. Ehhez idő, türelem és a megfelelő alap szükséges. Az alábbi klipek a jó döntések meghozatalára irányuló gyakorlatokat mutat be, a serdülő válogatottjaink segítségével.