2. SZAKMAI NAP, TISZAFÖLDVÁR

Az MKSZ engedélyével.

3 perces olvasmány

Kézilabda az iskolában program keretében ez alkalommal Tiszaföldvár adott otthont a testnevelők számára. Pontosabban a Homoki Általános Iskola. Szerencsének, vagy a jó szervezésnek köszönhetően, a felső tagozatos gyerekek képzési fázisába pillanthattunk bele. Nagy öröm számomra, hogy egyre többen foglalkoznak iskolai szinten a gyerekek képzésével. Mindig hasznos a tudásunkat, tapasztalatainkat szaporítani! Az első napon megfogó élmény volt az a szeretet és az türelem, ahogy a gyerekekkel foglalkoztak az okatatóik. Az állandó visszacsatolás, érdeklődés, hogy mit és miért csináltunk? Mit gondolsz ez miért volt jó? Hogyan kellene xy mozgást megcsinálnod, hogy eredményes legyél? A másik lényeges elem az állandó hibajavítás volt. A második napon, inkább arra kaptunk választ, hogy hova kell eljutni az oktatás során. Mi a cél? Hogyan nézzen ki az a csel? Milyen feladatokban tudjuk ezeket gyakoroltatni?A nyolcadikos gyerekeknek igen "magasra tette fel a lécet" nevelőtanáruk. Itt találkoztam első alkalommal olyan feladatokkal, amiben a gyerekeknek nagyon erőteljesen kellett figyelniük!Nemcsak a feladatok bonyolultságának értelmezése jelenthetett nehézséget, hanem számos más dolog. Mint például a társakkal történő együttmozgás, vagy a különféle ritmusú elindulások, és a más-más hullámban való érkezések. A két oldaliság figyelme, ( az egyik oldalon vonalindítás szerűen egymás mögött, míg a másikon keresztmozgásból érkeztek a játékosok) Szintén nehéz körülménynek számít ha támadóból, védőjátékos kelekezik egy feladaton belül. Két labda használata sem könnyű egy gyakorlatban! Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, néhány gyakorlatot szeretnék megmutatni olvasóim számára.

1. Cselek fázisainak oktatása (indulócsel, átemelés) páros, hármas kapcsolatokból kaptunk ízelítőt Varga Isván vezetésével a fent említett intézmény 4-5. osztályos tanulói segítségével

Labdák a négy oldalvonalon kivül vannak elhelyezve. Egy csapat játszik a másik három ellen. Adott idő alatt kell kidobni minél több ellenfelet, egy adott térben.

Szélső - átlövő kapcsolat. Labdaátvétel mozgás közben.Labdaátvétel indulócselre. Kapura lövés. Folyamatos hibajavítás mellett.

2. A lerohanás felfejlődési formái üres területekre, fokozatosan gyorsuló tempóban, rendezetlen védelem ellen című bemutató edzésen, igen sok gyakorlatot állított össze Nagy Attila a Somogyi Imre Általános Iskola testnevelője.

Eltérő módon lehet játszani ezt a játékot. Például így is. Jó ötlet! Folyamatosan kérjük, az üres területekre történő labda nélküli mozgást.

Két oldalvonal mellett visznek fel, eltérő tempóban két labdát. Több dologra kell koncentrálniuk a játékosoknak. Pontos átadás mozgásból. Ritmus és tempó, ütem érzékelés.

1:1 elleni játékkal kezdenek. Folyamatosan növekedik a csapatlétszám, minden kapott gól után 1 fővel. Végül 6:6 ellen játszanak a gyerekek.