TANÍTSUK MEG A GYEREKET KÜZDENI ÉS GYŐZNI!

atokabl_buxte_thc
Hogyan lehet a gyerekeket motiválni, felkészíteni a küzdelemre! Úgy gondolom, hogy minden gyerekben ott rejlik valahol mélyen a talpon maradás “ösztöne” csak a környezet nem tette lehetővé számára, hogy ez felszínre jöjjön! Gondolom, abban mindannyian egyetértünk, hogy a környezet és emberi tényezők, hatással vannak a gyermek személyiségének kialakulásában. Apáink és azok szülei előtt nem sok lehetőség nyílt a figyelmük elvonására a természetes mozgások elkerülésére. Nem voltak eszközök, amik az utazásokat, a tájékozódást vagy a közösségi kapcsolatteremtő játékokat könnyebbé, vagy kényelmesebbé tették volna számukra. Legyőzni vagy megharcolni valamiért az ösztönös cselekvőképességre és a saját erejükre, ügyességükre tudtak építeni. A nevelőmunka egyik sajátos és rendkívül speciális része a küzdőszellem kialakítása, és ennek a tudatos képzése. Természetesen már a kisiskoláskor játékai, felszínre hozzák a hajlamot. Van olyan gyerek, aki már az elején győztes tud lenni, és ezért tesz is valamit, és akad olyan is, aki csak résztvevő a játékban de számára a győzelem nem fontos! A siker fontos tényező a küzdelemben való viselkedési attitűd kialakulása terén. Az erő, a gyorsaság vagy a leleményesség, mind nagyon fontos eleme a sikeres kezdésnek! Az első lépés a félelem legyőzése lehet. Azok a gyerekek, akik rendszeresen alulmaradnak, nem feltétlen a másiktól félnek, sokkal inkább magukat nem ismerve, nem képesek felvállalni dolgokat a győzelem érdekében. Ezzel azt állítom, hogy nem a másiktól félnek, sokkal inkább az a gond, hogy nincsenek tisztában sajátmagukkal. Lényeges a gyakorlati tapasztalat megszerzése! Azok a gyerekek, akik otthon vagy az ovódai környezeteben kivívták maguknak a győzelem érzését, előnnyel indulnak a többivel szemben. A többiek között akad olyan, aki “egyke” révén nem kényszerült megküzdeni a testvérével és akad olyan is, akit a szülei kimenekítettek az olyan helyzetek alól, ami “kockázattal” vagy küzdelemmel járhat a gyerekre nézve. Ahhoz, hogy képes legyen a tanítványunk “harcolni” bizonyos dolgokért, eleinte azt kell erősíteni a képzés folyamán, hogy miért fontos ez! Lehet, hogy gyermekünket nem érdekli, hogy nyer vagy veszít! Nem kellet eddig soha megküzdenie semmiért. Nem alakult ki benne a győzni akarás hajlama.

Veszprém, 2015. február 15. A veszprémi Andreas Nilsson és a szlovén Vid Poteko a férfi kézilabda Bajnokok Ligája C csoportjának 9. fordulójában játszott MKB-MVM Veszprém - SK Celje Pivovarna Lasko mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. február 15-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

Veszprém, 2015. február 15.
A veszprémi Andreas Nilsson és a szlovén Vid Poteko a férfi kézilabda Bajnokok Ligája C csoportjának 9. fordulójában játszott MKB-MVM Veszprém – SK Celje Pivovarna Lasko mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. február 15-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó


Pedig az életben maradás ösztöne, minden élőlényben megtalálható. Tehát, Ő benne is! Eleinte, a szorongó és a visszahúzodó gyereket, “saját magából kell kiszabadítani”!Nem magát a küzdelmet vagy a harcot kell tanítani Neki, hanem a küzdelemhez való hozzáállást! Mivel nem a másiktól fél, ezért neki egyénileg kell feladatokat, helyzeteket kitalálni, hogy képes legyen saját magáért harcolni! Próbáljon átugrani, leugrani, átmászni, lefutni, kitolni, felmászni stb…valamit. Sajátmaga kis világban kell útat törni hozzá. Ezért is van óriási jelentősége annak, hogy a kisiskoláskorban szakember tanítsa a testnevelést. Lényegében azért, mert fel kell ismerni a pedagógiai problémát és megoldást kell találni rá! Többek között ezért sem értek egyet a korai szelektálással. Egyesek különbséget tesznek tehetséges, és nem tehetséges 8-9 éves gyerekek között. Vagy a másik hibás, gyakran elhangzó mondattal, hogy ” …na jó akkor Te most ülj le ide mellém, mert Neked ez nem fog menni…”.

A cselgáncsos vagy a birkózás elemeinek bevonása a kézilabdasportágba egy kicsit erőltetettnek tűnik,de hasznos lehet. A lényeg a lehetőségben van. Foglalkozni kell vele, és meg kell tanítani a küzdelem lépéseit a gyerekeknek! Mert nem baj ha elesik! NO de, hogyan kell védeni magát? Ne féljen elesni, és képes legyen elfogadni az ütésből fakadó fájdalmat! Ismerje meg magát, és legyen képes legyőzni a félelmeit! A legfontosabb minden mozdulat végrehajtása kapcsán a jó kiinduló helyzet. A cselekvéshez szükséges alapállás vagy alaphelyzet felvétele és megtanítása!

A nyolcadikos lányok védekezési szokásainak kialakítása kapcsán, a következők jutottak eszembe. Gyakran találkozott már bármekyikünk azzal a próblémával, hogy egy adott taktikai feladat megoldása kapcsán, igen erőteljesen felszínre jöttek a tanítványaink technikai hiányosságai. A 3:2:1 es védelem elsajátítása és főleg megértése, nem ezen életkor sajátja! Azonban, hogy fejlődni tudjon a tanítványaink cselező készsége, harciassága vagy elővételező képessége, komplex módon kell az oktató munkát felépíteni. Persze lényeges, hogy az állandó hibajavítás legyen jelen a képzés minden fázisában. Mindig lesz pozitív és negatív hozadéka a globális módszernek! A mi feladatunk abban áll, hogy kellő felelősséggel irányítsuk a prioritások érvényesülését a tanítás fázisai alatt.

France's Nikola Karabatic (C) attempts to score between Hungary's Ferenc Ilyes (L) and Balazs Laluska during their Men's European Handball Championship match in Wiener Neustadt January 19, 2010. REUTERS/Murad Sezer (AUSTRIA - Tags: SPORT HANDBALL IMAGES OF THE DAY)

France’s Nikola Karabatic (C) attempts to score between Hungary’s Ferenc Ilyes (L) and Balazs Laluska during their Men’s European Handball Championship match in Wiener Neustadt January 19, 2010. REUTERS/Murad Sezer (AUSTRIA – Tags: SPORT HANDBALL IMAGES OF THE DAY)


Tehát az idő múlása és a gyakorlatok számának növekedése kapcsán, egyre több technikai elem kezd a helyére kerülni. Arra is ügyelnünk kell, hogy kellő hatékonysággal, a gyerekek fizikai képességeit arányosan fejlesszük a technika csiszolásával egyetemben! Tanítványaink önbizalma pozitív irányba fog elmozdulni, mert a kondicionális és a koordinációs képességek terén fejlődés áll be! Önállóvá és egyre bátrabbá válhat az a gyermek, akit ha lépésenként is, de megtanítunk “harcolni”, küzdeni és győzni!

Vélemény, hozzászólás?