Néhány gondolat Kovács László mesteredzőtől a kézilabdázásról az ínséges időkben II. rész.A labda továbbítás gyakorlása: átadások

• Gyakran látom az edzések látogatása során a kétkezes mellső átadást, mint az első technikai bemelegítő elemet. Van -e a mai kézilabdában kétkezes mellső átadás?

• A kétkezes felső átadás hasznossága a nehezített szerek / tömött labda, nehezített kézilabda/végrehajtásánál igazolt.

• Az egykezes felső átadás a leggyakrabban alkalmazott technikai elem. A bemelegítés elején a közeli végrehajtásnál rövid ideig hasznos, de ha mérkőzésre vetíted alig találsz- ha megfigyeled a legjobbakat, de a te általad elvárt szinten is- ilyen viszonylatot. A közeli átadások mindig egy kapu felé fordulással indul, csak egy hiteles rátörést követően fordul a társ felé. Itt érdemes megállni. Lerohanás közben, ha közeli társnak akarok passzolni kb. 2-5 méter, leggyorsabban a válltól való lökéssel leszek sikeres. (talán, még a csukló passz is alkalmazható)

• Lehet a kívánt átadás a labda mély birtoklása pattintott bejátszás, vagy rossz passzt követően. Természtesen, az indokolatlan használat nem ajánlott.

• Hosszú átadás lehet, függően a játékhelyzettől lehet futás közben, vagy akár felugrással végrehajtott dobás is. Ez akkor lehetséges, ha a választott társ szabadon áll, vagyis veszély nélkül átívelhető. Amennyiben a visszafutó védők az átadások útjához közel állnak, akkor jobb, ha a passzoló megáll és úgy várja meg a biztos, tiszta átadási folyosó kialakulását. A korábban említett két változat-futásból, felugrásból történő átadás- döntési ideje igen szűk, míg állóhelyben szinte korlátlan, (labdaleütés)

• A felállt védelem elleni játék átadásai igen összetett feladat. Ami alapként elvárás minden támadótól, hogy már a helyezkedésével is veszélyt jelentsen, de egy úttal megtartsa a megjátszhatóságot. A labdával való rátörésnél pedig ez fokozottan igaz. A húzásnál a labda továbbítása a tekintet kapura történő irányításával kezdődik. A szeme sarkából tájékozódik a társai helyzetéről. Ezután történik az átadás. Ez a dobó kéz irányába egyszerűbb, mert a dobást végző kéz szabadon van. Az ellenkező irányba már nem ilyen egyszerű a helyzet. Egy rutinos játékos maga előtt is tud pontosan passzolni, de egy kevésbé járatosnál, ez nagy kockázatot rejt. Ezért elvárjuk, hogy forduljon az átadás irányába. Itt két megoldás jöhet szóba. Ha a védő távol van a dobókézzel azonos oldalú lábbal előre lépve, szembe fordul a társával és passzol. Abban az esetben, ha a védő közel kerül, maga előtt nem tudja az átadást végrehajtani. Ilyenkor az elől lévő lábbal hátra lép és egy enyhe elhajlásos dobást alkalmazva továbbítja a labdát. Az átadást követően azonnal helyezkedni kell a játékosnak olyan területre, ahol megint megjátszható. Ez különösen a kezdőknél jelent komoly gondot. Az edző kollégáktól ez kezdetben állandó irányítást igényel. Szóbeli információn és modellezésen keresztül.

• Külön fel szeretném hívni a figyelmét a kollégáknak egy hibás gyakorlatra. Amennyiben párban nehezített szerrel – tömöttlabda, 600-800 gr-os labda- lövő erő fejlesztésre törekszik, ne az legyen a cél, hogy a szemben lévő el tudja kapni a labdát. Ez nem fejleszt hajító erőt, mivel ennek az erőfajtának a fejlesztését a maximális végrehajtás a feltétele minden ismétlésnél. Ebből adódóan érdemes olyan távol állítani két játékost, amit nem tud átdobni a társ, a labda leesése nélkül.

Kovács László

Vélemény, hozzászólás?