Néhány gondolat Kovács László mesteredző részéről a kézilabdáról az ínséges időben 3.rész.

A labdabírtoklás: a labdaátvétellel kezdődik, amit még mindig a hagyományos módon tanítunk. Azaz szimmetrikusan tartott kétkézzel alkossunk kosarat. A két hüvelykujj kb. 2-3 cm-re, a két mutatóujj 4-5 cm-re egymástól helyezkedik el. / az én régi jegyzeteimben is így határoztam meg/. Ha megfigyeljük a legjobbakat mást látunk. Az egykezes labdaátvétel minden komoly profinak szó szerint „ujjgyakorlat”, azaz alaptechnika. Gondoljunk csak a mögénk érkező labda elkapására.

Veszprém, 2015. február 15.
A veszprémi Andreas Nilsson és a szlovén Vid Poteko a férfi kézilabda Bajnokok Ligája C csoportjának 9. fordulójában játszott MKB-MVM Veszprém – SK Celje Pivovarna Lasko mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. február 15-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó


Nos az oktatás kezdetén ez nem lehet elvárás, de tehetünk egy kis lépést a magaszsintű technika elsajátításában. A kezek úgy várják az érkező labdát, hogy az ügyesebb kéz a labdával szembe kerül, az ügyetlenebb pedig oldalról biztosít.


Ez azt feltételezi, hogy a gyerek / jobbkezes a továbbiakban / elfordul és a bal váll mutat a dobás irányába, ami a kidobás alaphelyzete. A jobb kezet az érkező labdával a kidobás helyére-rézsutos magastartás helyzetébe sodortatjuk.

Mi ennek az előnye?
A labda nem csúszik ki a két kéz között. Lehet, hogy elejti a gyerek a labdát, de elé pattan és nem repül át a feje fölött, vagy nem vágja orrba. A következő fontos feladat. A kolléga megnézi az egykezes labda birtoklásnál, hogy a labda benne van-e a tenyérárokban. Ha nincs, akkor számolni kell a pontatlan dobásokra.

Hogyan hajítsunk?
Az alap a földről végrehajtott kitámasztással végrehajtott felső dobás. Naponta járom az egyesületi utánpótlás edzéseket és szembesülök a hajítani nem tudó gyerekek látványával. Minden a helyes kidobó helyzetből indul. A helyes terpesz szélességben és mélységben nyitott, egy képzeletbeli téglalap átlós csúcsán helyezkedik el a két láb. A labda a váll fölött rézsútos hátsó- felső magastartásban van, enyhén hajlított helyzetben. A tenyérben lévő labda hátra felé mutat. A dobás kezdeti oktatása során a bal kézzel, mintegy célzásként mutasson előre.

A hajítás megindítása a hátul lévő láb sarkának felemelésével és a külső boka előre forgatásával, illetve a bal kar nyitó mozdulatával, majd könyökben hajlítva a test melletti lezárásával indul. Az így kialakított ívhelyzetben a kinetikai lánc szabályai szerint a nagyobb tömegű testrészek felől halad a mozdulat kisebb tömegűek felé. A mozdulat nem ér véget a labda ujjakkal való elengedésével, hanem a kar tovább lendül a túlsó csípő irányába. Ne engedjük, hogy a kar idő előtt rézsútos felső helyzetben megálljon. Ez a későbbiek során komoly vállsérülésekhez vezethet. Hibás megoldás a bal kéz hátra lendítése. Ez lerövidíti az erőközlés útját.
Kovács László

Vélemény, hozzászólás?