Kültéri edzéstervezés kisiskolások számára.

A kisiskolások kültéri edzésvezetése és önálló munkavégzése több szempontból is nehéz feladat. Bármelyik módszerét is választjuk az foglalkozások megtartására, a felnőttek közreműködése nélkül, véleményem szerint nem lehet hatékony munkát végezni velük. Lehet online, vagy előre elkészített “tervkártyákkal”, vagy szintén előre felvett kisfilm lejátszásával. Bármelyik módszert választjuk, minden esetben az otthoni környezetet javaslom, és a szülők hathatós segítsége mellet történjen meg. Feladat megértés, hibajavítás, és maga a felügyelet szükséges a gyermekek mellé.
Kata Roland szakfelügyelő társam és ebben a korosztályban elég nagy tapasztalattal rendelkező nevelőedző összeállítását adom közre szíves felhasználásra.

MI AZ A TABATA-KÖREDZÉS?

A Tabata-köredzés egy magas intenzitású, kondicionális képességeket-fejlesztő gyakorlatok keveréke, melyet könnyű követni és kiváló edzettséget nyújt. Egy „kör”, az egyes feladatkártyákon szereplő összes gyakorlat elvégzését jelenti.
A lényege az, hogy amint végeztünk egy körrel, újra elkezdjük az elejétől ugyanazokat a gyakorlatokat, és elvégzünk még egy kört.
Egy feladatkártyán 6 gyakorlat van.
A kártyán lévő gyakorlatokat Tabata módszerrel végezzük. Azaz kétféle rész váltja egymást. Az eredeti módszer, amiből a kisiskolások számára átírásra került, az Dr. Izumi Tabata nevéhez fűződik. A lényege, hogy 20 mp intenzív mozgás és 10 mp szünet váltogatja egymást, de összesen csak 4 percig tart.Ez állhat egy, kettő vagy négy gyakorlat ismétléséből. Lehet kombinálni erő és állóképesség fejlesztő gyakorlatokat is.
• egy 20 másodpercig tartó intenzív mozgás
• és egy 10 másodperces pihenő.

Mire van szükségünk a Tabata-köredzés edzésnél?
Egy feladatkártyára és az aktivitásodra!
A gyakorlatokhoz nincs szükségünk sporteszközre vagy felszerelésre, csupán egy időmérőre.
Sok letölthető alkalmazás, úgynevezett Tabata timer áll a rendelkezésedre, de egy egyszerű stopper is megfelel az okostelefonodon.

Ezen kívül maximális erőfeszítésre és intenzitásra van szükséged, amíg a feladatot végzed.

AJÁNLÁS:

Kezdetnek elég csak két kört végezned, de később áttérhetsz a három vagy esetleg a négy körös programra.

Vélemény, hozzászólás?