Edzés a szabadban.


Szabadtéri edzéshelyszínek.
Sok „neves” sportszervezet utánpótlás csapatának edzés körülményei sem adott arra, hogy méretes és jól felszerelt termekben valósuljanak meg. Több esetben az iskolai környezet ad otthont az edzések helyszínének. A kültéri pályák kihasználásának lehetősége időjárás és hőmérséklet függő. Legyen iskolai testnevelő, vagy sportági nevelőedző, amint „kisüt a nap” és az idő alkalmas, megtelnek a szabadtéri pályák, udvarok. Bár a kézilabda sportág edzéseit és mérkőzéseit teremben végezzük, mégis lehetnek olyan esetek, amikor a szabadban végzett munkának nagyobb a jelentősége, mintha bent ragadnánk egy levegőtlen, sötét, nem szabályos méretű kicsi terembe. Természetesen a hideg téli időszakban, nem tehetünk mást, de amikor tavasszal a kinti időjárás lehetővé teszi, hogy a szabadban edzéseket végezzünk bátran menjünk ki a levegőre, csak tartsunk be néhány szabályt! Például: Kerüljük a szélsőséges hőmérsékletet, kerüljük a nagyon hideget és meleget. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a kinti pályán történő mozgásnál a pálya talajától függően más sportfelszerelést (cipőt) igényel.

Több csapat kényszerül arra, hogy méreten aluli terembe tartsa az edzéseit, de jó idő esetén érdemes inkább felkeresni a szabvány méretű kinti műanyag vagy más borítású kézilabda pályákat, hiszen a nagyobb térben a játékosok a feladatokat, a labda átadásokat is másképp tudják gyakorolni, kivitelezni.


Most a járvány idején is, ha betartjuk a szükséges szabályokat 2-3 fő részvételével egyéni képzéseket is tarthatunk a szabadban. Figyeljünk a hatóság által előírt szabályok betartására! Másfél hónapja otthoni környezetben, főleg kis-, és zárt területre tervezett feladatokat írunk elő játékosaink számára kortól függetlenül. A bezártság érzete és a labda hiánya erőteljesen nehezítheti edző és tanítványa mindennapjait. Talán most nyílhat lehetőség az időjárás javulásával arra, (ha kellően körültekintően szervezzük a heti edzésmunkát), hogy 1-2 alkalommal kiscsoportokban (3-4 fő), “egyéni” foglakozásokat iktassunk be. Az alábbi klip egy ilyen összeállítást mutat.

Vélemény, hozzászólás?