CSÉFAY SÁNDOR KUPA EREDMÉNYEINEK ÉRTÉKELÉSE

Az alkati adottságok és a mért adatok összefüggései számos információt rejtenek magukban. Alapvetően a pillanatnyi állapot egy kiindulási pont, de minket és a tudományt az érdekli, hogy ezek a későbbiekben merre indulnak el és hova képes fejlődni. Nagyon lényeges változásokat érhetnénk el, amennyiben a komolyabb képességfejlesztés elindulna 12 éves életkortól. Az anyagban található értékelés és annak tartalma nagy segítséget adhat a sportszervezetek számára.

4 perces olvasmány

A Cséfay Sándor Kupa több lehetőséget biztosított számunkra. Azokat a gyerekeket kerestük, akik képességei alapján, vélhetően az átlag felett vannak, nemcsak a labdaügyeségben. Bíztunk abban, hogy új adataink lesznek a fejlesztések alátámasztása és irányultsága érdekében. A kapott eredmények, vagyis az objektív mérésekhez rendelt élettani, sporttudományi ismeretek alapján történt.

A felmérés számai:

20 m vágta futás

300 m futás

2000 m futás

Helyből távolugrás

Karhajlítás-nyújtás mellső támasz helyzetben

A mérhető eredmények, illetve a tudomány egymáshoz rendelési elvét Dr. Györe István a Testnevelési Egyetem professzora állapította és végezte el számunkra. Bizonyosra vettük előzetesen, hogy teljesítménypróbák által megszerzett adatbázis, illetve a számok egyszerű egymáshoz rendelése, nem az igazi sorrend megállapítása és ennél jóval bonyolultabb és tudományosabb, mint azt egy "egyszerű halandó" elképzelné. Az alkati adottságok és a mért adatok összefüggései számos információt rejtenek magukban. Alapvetően a pillanatnyi állapot egy kiindulási pont, de minket és a tudományt az érdekli, hogy ezek a későbbiekben merre indulnak el és hova képes fejlődni. A felméréseket hét különböző helyszínén, azonos körülmények között, azonos szakember gárdával végeztük el. A sportszervezetek, előzetes regisztráció alapján tudtak választani helyszíneket sportolóik számára.

Cséfay Sándor Kupa eredményeinek értékelése

„A Cséfay Kupa 2 motoros és 3 futó tesztből áll, általános kondicionális állapotot mér.

A helyből távolugrás az alsó végtag dinamikus erejének mérésére szolgál. A mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás a vállövi és a karizmok dinamikus erő-állóképességét méri. A pontozás a Mini Hungarofit felmérések korosztályos eredményei alapján kialakítva.

A három futótesztet az egyes anyagcsere folyamatok mérésére, illetve nyomon követésére alakítottuk ki. Ezek a futó tesztek a NEKA programjába is szerepeltek.

A 20 méteres sprint teszt a gyorsaságot méri, az anaerob alactacid anyagcsere folyamatokat jellemzi.

A 300 méteres futás az anaerob lactacid energiaszolgáltató folyamatot méri, a sportoló maximális anaerob kapacitását lehet becsülni.

A 2000 méteres futás teszt az aerob teljesítőképességet jellemzi. A Cooper teszt helyett vezettük be, a Hungarofit felmérések mind a két tesztet javasolták az állóképesség felmérésére. Jobban be tudják osztani a gyerek az erejüket, ha tudják, hogy 5 kört kell futniuk, mint ha az időérzékük alapján kell teljesíteniük.

Összesen 33 pontot lehetett elérni, a legjobb 60 eredményt elérő közé. A fiúknál legalább 22 pontra, míg a lányoknál 28 pontra volt szükség.

A 60 fő átlag eredményei az egyes tesztek során:

Helyből távolugrás: fiúk 192 +/-13 cm, lányok 193 +/-11 cm

Fekvőtámasz: fiúk 34 +/-11 db, lányok 28 +/-7 db

2000 méter futás: fiúk 9.033 perc +/-37 mp, lányok 9.21 perc +/-34 mp

300 méter futás: fiúk 52,7 +/-6,3 mp, lányok 52,5 +/-2,1 mp

20 méter sprint: fiúk 3,45 +/-0,12 mp, lányok 3,47 +/-0,12

Az első 60 fiú és lány teljesítménye a 12 éves korosztályban nagyon hasonló, egyedül a fekvőtámaszban van nagyobb különbség a fiúk javára. A lányok PHV kor eltérése +0,67+/0,43 év, míg a fiúk PHV eltérése -1,11+/-0,54 év, ami azt jelenti, hogy fejlődésben a lányok a csúcsnövekedés után vannak, ellentétben a fiúkkal, akiknek még 1 évük van a csúcsnövekedés kezdetéig.

A 2011. évben született, rendszerünkben versenyengedéllyel rendelkező aktív sportolók száma, illetve az ötpróba versenyen részvevő sportolók százalékos aránya:

Lányok 1254 fő – 355 fő30%

Fiúk 916 fő – 188 fő21%

Összesen tehát az 543 induló közül kellett kiválogatnunk és sorrendet felállítanunk mindkét nemben. Az elsődleges cél, hogy megtaláljuk e korosztály első három helyezettjét, amit alább jelzek.

HALASI SÁRA ZARA Szegedi NK

CSÖNDES KATA Győri ETO KC

ANTAL VIKTÓRIA Tungsram SE Nagykanizsa

KOVÁCS MARCELL Georgikon DSE Keszthely

PART KOPPÁNY Ráckeve VKSK

UJVÁROSI BENEDEK Ráckeve VKSK

A második fontos cél az volt, hogy az első 60 fő sportolót mindkét nemből behívjuk a második válogatójára. Itt főleg a labdaügyességet és játékkészséget figyeltük és minősítettük. Ezek az események az alábbi időpontokban és helyszíneken kerülnek megrendezésre.

2023.10.16 Dabas

2023.10.17 Versesegyház

2023.10.18 Hajdúnánás

A harmadik fontos cél az volt, hogy kiválasszuk a legjobb 25 fiú és lány sportolót, akik bekerülnek a Komplex Tehetség Program fejlesztő táborainkba.

Tapasztalatunk szerint a hazai utánpótlásnevelésünk nagyon versenyközpontú és a csapatok eredményessége minősíti elsősorban. Sajnos a képességfejlesztésre és a mentális nevelésre jóval kevesebb energiát és figyelmet fordítanak a nevelőedzők, ami a későbbiek folyamán komoly problémákat okozhatnak.  Nagyon lényeges változásokat érhetnénk el, amennyiben a komolyabb képességfejlesztés elindulna 12 éves életkortól. Az anyagban található értékelés és annak tartalma nagy segítséget adhat a sportszervezetek számára. Szeretném minden szakember figyelmét felhívni, hogy ha a Cséfay Sándor Kupa próbáit, képességfejlesztés címén hol heti, hol havi rendszerességgel beépítik az éves nevelő-oktató munkájukba, jelentős változásokat fogunk elérni. Az időjárás függvényében ezeket a feladatokat szabadtéren is meg lehet csinálni, ami nem veszi el a termi lehetőségektől időt.