Dienes Viktória : Az óvodás gyermek fejlődése gyógytornász szemmel

viki
Dienes Viktória Gyógytornász | TRX Sports Medicine Master Instructor

Avagy mit tehetünk gyermekünk egészséges mozgásfejlődésének elősegítésére?

Mozgásra születtünk.

És a mozgás öröm. Születésünktől kezdve folyamatosan alakulnak ki mozdulataink, vázizomrendszerünk, ízületeink, flexibilitásunk, és mozgásszervi készségeink. Épp ezért igen fontos már egészen kis kortól figyelni a gyermekünk fejlődésére, mozgásszervi állapotára, és annak minél sokoldalúbb fejlesztésére.
A környezeti hatások igen sokat számítanak a csontok, izmok és ízületek fejlődésében, és felelős szülőként nagy hangsúlyt kell fektetnünk gyermekünk korai mozgáskészségének minél sokoldalúbb kialakítására. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég naponta a friss levegőn a játszóterek adottságait kihasználni, hagyni, hogy a gyermekek fogócskázzanak, ugrándozzanak, fára másszanak, stb., és közben természetesen élvezzék a mozgás örömeit. Az egyetlen szabály az, hogy semmilyen mozgásformából ne kapjanak se túl sokat, se túl keveset.

R-med 3

Az első kihívások

Az első nagy mozgásszervi kihívás a gyermek életében a megfordulás, majd a felülés, és az ülőhelyzet megtartása, a kúszás, és végül a felállás, majd járás. A két lábon való járás megtanulása után elkezd kialakulni a járásmintázat, mely eleinte még a stabilitás végett széles alapú, kissé „kacsázó”, később egyre inkább emlékeztet a normál emberi járás formájához. Itt is követhetünk el hibákat, például a régebben oly nagy népszerűségnek örvendő, napjainkban viszont már többet bírált úgynevezett „bébikomp” indokolatlan használata még idő előtt hatalmas terhelést jelenthet a gerincoszlopnak, és feleslegesen tehet ki egy arra még alkalmatlan szervezetet a gravitáció hatásainak.

Emiatt kimaradhatnak fontos fejlődési lépések, és kisiskolás korban is megmaradhat a járás bizonytalansága, térben való orientáció zavara, esetleg a gyermek értelmi képessége is károsodhat. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy kisgyermekkorban a mozgás és az értelem, kognitív funkciók fejlődése szoros összefüggést mutatnak, így nem csak azért érdekesek a kezdeti évek, hogy kiderüljön: élsportoló lesz-e gyermekünkből, hanem azért is, mert a mozgásbeli elmaradások későbbi írási, olvasási nehézségekre is utalhatnak, illetve azokkal összekapcsolódhatnak.
Instabil eszközök a mozgásfejlesztésben

Az emberi járás alapja a lépés. A lépés, járás, majd a futás alakulásában nagy szerepe lehet a cipőnek, valamint a talajnak, amin gyermekünk első lépéseit teszi. Fontos a sokféle inger, például az egyenetlen felszín (legoptimálisabb a homokos talaj, mely ellenállást és instabilitást is ad), a mezítláb lépegetés, a különböző talajviszonyokhoz való adaptáció, mely nemcsak a talp, talpizomzat és talpboltozat fejlődésében nélkülözhetetlen, hanem a boka, térd, csípő, és a medencecsonton keresztül a gerinc ízületeinek kialakulásában is jelentős szereppel bír. Természetesen nem lehet minden szülőtől elvárni, hogy lakását vastagon finom tengerparti homokkal szórja fel, vagy a közjátszótereken engedje mezítláb sétálgatni gyermekét, de igenis fontos ingereket adni gyermekünknek a talpon keresztül. Az MBT cipők térhódításával sokunk szeme előtt a maszáj törzsek tökéletes tartása és fájdalommentes ízületei lebegnek, melyben nagy szerepe van a nomád körülmények között töltött életnek.

rmed_multiaktiv_felgomb__c41d04a9b9f6c14dc919bf8d8eee6167-300x166
Az instabil eszközök köztudatba törésével, és az ezekkel kapcsolatos milliónyi kutatási eredménnyel a zsebünkben boldogan nyugtázhatjuk a tényt, hogy igen sok kifejezetten kisgyermekeknek készült eszközt találunk a piacon, melyekkel játékos formában tehetjük sokoldalúbbá gyermekünk mozgásszervi fejlődését.

Gyógytornászként sokszor kérnek tőlem tanácsot kisgyermekes szülők, ha gyermekükön „valami furcsaságot” vélnek felfedezni, például egy bedőlő bokát, hanyag tartást, stb., hogy mennyire vegyék komolyan, valamint szükség van-e rehabilitációra az adott állapotban. Ilyen fiatal korban még nem érdemes passzív eszközökben gondolkodni, amilyen például egy lúdtalpbetét, sokkal fontosabb a dinamikus fejlesztés, hiszen nem is beszélhetünk még lúdtalpról egy óvodásnál, inkább a hajlam, a tendencia mutathat ebbe az irányba, melyet érdemes aktív, instabil, játékos gyakorlatokkal és eszközökkel kezelni, fejleszteni. Csak hogy egy példát említsek: az egyik kedvencem az ilyenkor bevethető „játékszerek” közül az úgynevezett multiaktív félgömb, melyen egy lábon állva, egyensúlyozva, ezen lépegetve, vagy csoportosan használva akár ezen az eszközön különböző ügyességi játékokat játszva fejleszthetjük a pici gyermek koordinációját, stabilitását, egyensúlyérzését, ügyességét és természetesen izomerejét anélkül, hogy ő ezt mesterséges beavatkozásnak, terápiának élné meg, sőt, inkább kifejezetten izgalmas kalandként láthatja a feladatot.

Foglalkozzunk a törzsizmokkal

Amennyiben a járásfejlődés zökkenőmentesen alakul, kezdhetünk foglalkozni a törzsizmokkal, melyek egy életen át a törzs stabil támaszát fogják képezni, és nem lehet figyelmen kívül hagyni az alapokat. Talán felnőttkorban is erről hallunk legtöbbet: gerincfájdalmak, gerincferdülés, porckorong problémák. És azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek legtöbbje már gyermekkortól detektálható, amikor a tartás alakul. A gerinc csigolyáinak átépülési ingerét, valamint a porckorongok tápanyagellátását leginkább az axiális terheléssel tudjuk elérni. Vagyis a legjobb a függőleges irányú, rugózó mozgás. Manapság sajnos inkább az ülő életmód felé hajlunk. Autóval megyünk még rövidebb távokra is: óvodába, iskolába, munkába, és sokszor nem adjuk meg csontozatunknak a megfelelő ingereket a fejlődéshez.
Így könnyebben alakulhatnak ki csontosodási és fejlődési rendellenességek, gerincproblémák. Egy felnőttnél ilyenkor egyszerűen az ülőlabda használatát szokták javasolni, de egy gyermektől nem várható el ennek rendeltetésszerű használata. Ennek megoldására találtak fel olyan eszközöket, mint például az ugráló labda, vagy más néven hip hop, vagy kenguru labda, melynek fogantyújába kapaszkodva rugózó mozgással, kis ugrásokkal tud a kisgyermek egyszerre szórakozni, és fejlődni. Ennek egy továbbfejlesztett, populárisabb változata a Rody lovacska, mely egyre több óvodában, és kisgyermekes család otthonában megtalálható, még népszerűbbé téve az instabil ülőfelületeket a picik számára is.

R-med 2

Prevenció és túlaggódás

Végezetül pár gondolat: a fent leírtak ellenére ne essünk abba a hibába, hogy úgy tekintünk óvodáskorú gyerekünkre, mint egy mozgásszervi időzített bombára. Nem szabad túl kritikus szemmel figyelni a csöppség fejlődését, és aggódni minden egyes botláson, sérülésen. De igenis felelősek vagyunk a megfelelő fejlődéséért, és a jövőbeli vázizom rendszerbeli rendellenességek prevenciójáért. Adjunk minél több mozgásélményt már a korai években is, színesítsük a programjukat minél több instabil, kreatív eszközzel, hogy a mozgás szeretete egy életre beépülhessen a mindennapjaikba.
Nézd meg, hogy játszanak a csöppségek instabil eszközökön!

Ha érdekel, hogy lehet játékos formában, instabil eszközökkel fejleszteni a gyermekek mozgását, add meg a neved és az e-mail címed, ahova elküldhetjük a filmet, amit a XVIII. kerületi Pitypang Óvodában vettünk fel a picikkel. Érdemes megnézni és tanulni abból, milyen egyszerűen lehet egészen komoly fejlesztő gyakorlatokat játékos formába csomagolni és előadni úgy, hogy a picik imádják!

2 hozzászólás a(z) “Dienes Viktória : Az óvodás gyermek fejlődése gyógytornász szemmel” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?